Τ. Ερντογάν για ΕΕ: Δίνουν μαθήματα, όσοι έχουν την «κηλίδα της σφαγής»

Τ. Ερντογάν για ΕΕ: Δίνουν μαθήματα, όσοι έχουν την «κηλίδα της σφαγής»

Επίθεση στις χώρες της ΕΕ για το εμπάργκο όπλων, λέγοντας ότι «αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώ δήλωσε ότι θα «συντρίψει τα κεφάλια» των Κούρδων μαχητών εάν δεν αποχώρησαν από τις περιοχές που ελέγχουν, στο τέλος της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στην 3η Σύνοδο των Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών της Αφρικής, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην ΕΕ για το εμπάργκο όπλων λέγοντας πως «εκείνοι που επέβαλαν εμπάργκο όπλων σε μας εξαιτίας της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης εξόπλισαν το αιματοβαμμένο χέρι των δολοφόνων της γενοκτονίας της Ρουάντα» και συνέχισε, χρησιμοποιώντας και μία φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Μια σταγόνα πετρέλαιο είναι πιο σημαντική από μια σταγόνα αίμα».

Εν συνεχεία, μεταβαίνοντας στην πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, αναφέρθηκε στην προσωρινή εκεχειρία τόνισε ότι «αν δεν εφαρμοσθεί η συμφωνία που κάναμε με τις ΗΠΑ εντός 120 ωρών, θα συνεχίσουμε να συνθλίβουμε την τρομοκρατία στη βόρεια Συρία» και επανέλαβε την απαίτησή του να αποσυρθούν από την «ασφαλή ζώνη» των συνόρων οι κουρδικές δυνάμεις.

«Τις τελευταίες 9 ημέρες έχουμε δεχτεί, σαν χώρα, πολύ άσχημες επιθέσεις. Έχουν πέσει οι μάσκες και είδαμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές. Ακούσαμε υποσχέσεις, αλλά δεν είδαμε καμία να υλοποιείται» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Ποιος τρελός θα χτυπήσει την αλυσίδα που έχουν αναπτύξει στη Συρία; Κανείς δεν αναγνωρίζει την ισχύ του τουρκικού έθνους, αλλά θα το κάνουν τώρα και θα πάρουν το μάθημά τους».

Επίσης, επισήμανε ότι «εδώ και χρόνια, ο PKK και ο daesh xτυπούν τη χώρα μας και τώρα που επιχειρούμε στα σύνορά μας για να προσφέρουμε ασφάλεια, υπάρχουν κάποιοι που δεν ανέχονται αυτό το βήμα. Είναι εκείνοι που λόγω οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, δεν ξέρουν πώς να πολεμούν για την αξιοπρέπειά τους; Είναι υποκριτές, αγαπούν τους τρομοκράτες, είναι αλαζονικοί, είναι δειλοί... αυτοί θα μας σταματήσουν;»

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία για 120 ώρες (πέντε ημέρες) ενόσω οι Κούρδοι μαχητές θα αποσύρονται από μια «ζώνη ασφαλείας».

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σότσι για έκτακτες συνομιλίες με τον Πούτιν όσον αφορά τα επόμενα βήματα και όπως δήλωσε θα συζητήσει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα «εφαρμόσει τα δικά της σχέδια» αν δεν επιτευχθεί λύση.

Σήμερα Σάββατο η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός φαίνεται πως τηρείται κατά μήκος των συριακών συνόρων.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.