Τ. Ερντογάν: «Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά»

Τ. Ερντογάν: «Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά»

 

Επίθεση κατά όσων από τον διεθνή παράγοντα αντιτίθενται στα συμφέροντα της Τουρκίας, με αφορμή και τις κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ κατά της Τουρκίας, εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και του Αιγαίου έχουν ξεγελαστεί».

Κατά την ομιλία του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε αυτούς που δεν βλέπουν ότι το μέλλον μας θα το σχηματίσει η περίοδος από την οποία περάσαμε, δεν έχουμε να πούμε τίποτα».

Αναφερόμενος στην παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Πήραμε τους S400; Τους πήραμε. Έφτασαν 8 αεροσκάφη και θα φτάσουν και τα άλλα. Τι είπαν; Δεν μπορούν να τους πάρουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Τι έγινε; Τους πήραμε; Και αυτή τη στιγμή άρχισε η συναρμολόγηση; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται; Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 θα έχουν εγκατασταθεί εντελώς».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σχολίασε ακόμη ότι οι S-400 δεν είναι ένα επιθετικό όπλο αλλά αμυντικό. «Οι S-400 είναι το πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επιτεθούν στη χώρα μας», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε ομόφωνα το πακέτο των μέτρων το οποίο προετοιμάστηκε από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων μετά από εισήγηση της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, για κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το πάγωμα της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ, το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και η αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια.