Τ. Ερντογάν: Εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας

Τ. Ερντογάν: Εκείνοι έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον Θεό μας

«Να μην έχουν καμία ανησυχία» εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ, ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς ήμασταν πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε. 

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει και η προσπάθεια επίλυσης της διπλωματικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ δεν είναι βέβαιο πως θα επιλυθεί με μερικές συναντήσεις στην Ουάσινγκτον.

Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συναντήσεις στις 8 Αυγούστου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις εξαιτίας της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

«Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε δημοσίως», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στις 9 Αυγούστου. «Κατά τη γνώμη μας πρόοδος είναι να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο πάστορας Μπράνσον».

Τέλος, στην ομιλία του στις 9 Αυγούστου, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε επίσης να βοηθήσει τις επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αυτές τις εβδομάδες, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό και καταστρέφοντας δεκάδες κτίρια.

«Θεού θέλοντος, θα διώξουμε όλα τα δεινά επειδή αυτό το κράτος και αυτό το έθνος είναι ισχυρά», είπε.