Τ. Ερντογάν:  Δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων

Τ. Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του, από το Μπουένος Αιρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ανέφερε δε, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα όσο οι Ελληνοκύπριοι θα συνεχίσουν τις «επιθετικές πολιτικές τους» αγνοώντας τα βασικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, υπογράμμισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τοπ πρακτορείο Anadolu «το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου έχει διαιρεθεί από το 1974, όταν ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολουθήθηκε με βία κατά των Τούρκων του νησιού και την παρέμβαση της Άγκυρας ως εγγυητικής δύναμης».

«Οι διαπραγματεύσεις για την Κύπρο επαναλήφθηκαν μετά από σχέδιο του Ανάν που υποστηρίχθηκε από το ΟΗΕ για την επανένωση των Τουρκοκυπριακών και Ελληνοκυπριακών κοινοτήτων. Το καθεστώς του νησιού παραμένει άλυτο, παρά μια σειρά συζητήσεων που επαναλήφθηκαν τον Μάιο του 2015«, προσθέτει.

Υπήρξε μια ειρηνευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η τελευταία αποτυχημένη πρωτοβουλία που έλαβε χώρα στο Crans-Montana της Ελβετίας υπό την αιγίδα των χωρών-εγγυητών Τουρκίας, Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, που κατέρρευσε πέρυσι.