Συρρίκνωση - ρεκόρ κατά 16,6% στο ΑΕΠ της Βενεζουέλας το 2017

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, 10:35
-A +A
Συρρίκνωση - ρεκόρ κατά 16,6% στο ΑΕΠ της Βενεζουέλας το 2017

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, η οικονομία της χώρας το 2017 υπέστη ύφεση της τάξης του 16,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014 και την κατάρρευση πολλών κρατικών λειτουργιών, η οικονομία της Βενεζουέλας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην χώρα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα για να αποφύγουν τον υπερπληθωρισμό και τον αυξανόμενο υποσιτισμό.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα έχει σταματήσει να δημοσιεύει τους οικονομικούς δείκτες εν μέσω αυτού που ο πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο περιγράφει ως έναν «οικονομικό πόλεμο», ο οποίος προέρχεται από επιχειρήσεις και πολιτικούς του αντιπάλους.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στη Βενεζουέλα ώστε να δοθούν στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα, τις τιμές καταναλωτή και το ισοζύγιο πληρωμών. Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ενδιαφέρεται να παράσχει τα στοιχεία στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τις πηγές, αλλά δεν έχει εγκρίνει επίσημα τα στοιχεία. 

Παρόλα αυτά εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα περιοριστεί κατά περαιτέρω 18% για φέτος, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται πως θα ανέλθει στο 1,37 εκατομμύριο τοις εκατό, ευτελίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών.

Στον πετρελαϊκό τομέα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που καταρτίζονται από τεχνικούς εμπειρογνώμονες δείχνουν ότι η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 11,3% το 2017 από το 2016, ενώ οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν κατά 15,2%.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα