Σύρος ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία είναι ο κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας»

Σύρος ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία είναι ο κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας»

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι είναι ο κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας. Τόνισε, δε, ότι η Συρία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματίσει την παράνομη παρουσία τουρκικών, καθώς και αμερικανικών, δυνάμεων σε συριακό έδαφος.

Στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στην Γενική Συνέλευση, ο Σύρος ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Ουάλιντ Μουάλεμ επιτέθηκε παράλληλα στην αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ κατηγορώντας την ότι επιχειρεί μέσω της επιβολής κυρώσεων να προκαλέσει ασφυξία στο συριακό λαό «όπως ακριβώς έκανε στον Τζορτζ Φλόιντ και σε άλλους που βάναυσα ασφυκτιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο με βάση τον αποκαλούμενο Νόμο του Καίσαρα, παρέλυσαν περαιτέρω την ήδη καταρρέουσα οικονομία της εμπόλεμης χώρας, απαγορεύοντας σε ξένες εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Δαμασκό.

Ο Μουάλεμ παρομοίασε την επίδραση των κυρώσεων με το θάνατο του Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που έχασε τη ζωή του όταν ένας λευκός αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του στη Μινεάπολη, στα τέλη Μαΐου.

«Ο πραγματικός σκοπός του Νόμου (του Καίσαρα) είναι να ασκηθεί πίεση στους Σύρους, στο βιοπορισμό τους και στην καθημερινότητά τους. Είναι μια απάνθρωπη προσπάθεια να ασφυκτιούν οι Σύροι, όπως ο Τζορτζ Φλόιντ και άλλοι ασφυκτίστηκαν βάναυσα στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μουάλεμ.

Τον Ιούνιο, η Ρωσία έκανε επίσης μια έμμεση νύξη στον θάνατο του Φλόιντ- που πυροδότησε ιστορικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο - με την Μόσχα να καταγγέλει την αμερικανική πολιτική ενάντια στο Ιράν, λέγοντας πως είναι σαν να «πιέζει με το γόνατο» το λαιμό της χώρας.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι οι κυρώσεις στοχεύουν στη μείωση των εσόδων της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και για να τον ωθήσουν πίσω στις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου.

Η καταστολή του καθεστώτος Άσαντ ενάντια σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας το 2011 οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο, με τη Μόσχα να υποστηρίζει τον Άσαντ και την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

«Η Τουρκία, κύριος χορηγός της περιφερειακής τρομοκρατίας»

Στην ομιλία του ο Σύρος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης πως η Δαμασκός είναι αποφασισμένη να τερματίσει την αμερικανική και τουρκική «κατοχή» συριακών εδαφών.

«Υπάρχουν εκείνοι που επενδύουν, υποστηρίζουν και τροφοδοτούν την τρομοκρατία, μετακινώντας τρομοκράτες από τη μια περιοχή στην άλλη και από τη μια χώρα στην άλλη, όλοι στην υπηρεσία της ύποπτης ατζέντας τους. Σαφώς, όταν πρόκειται για χορηγούς και χρηματοδότες της τρομοκρατίας, το σημερινό τουρκικό καθεστώς κυριαρχεί. Το τουρκικό καθεστώς είναι ένας από τους κύριους χορηγούς της τρομοκρατίας στη Συρία και την περιοχή. Έχει διευκολύνει τη διέλευση δεκάδων χιλιάδων ξένων τρομοκρατών στη Συρία και συνεχίζει να παρέχει όλες τις μορφές υποστήριξης στο Μέτωπο αλ Νόσρα και σε συμμαχικές τρομοκράτες οργανώσεις που έχουν σφαγιάσει Σύρους», δήλωσε ο Ουάλιντ Μουάλεμ .

Παράλληλα τόνισε πως η παράδοση ιατρικού εξοπλισμού στη Συρία έχει αποκλειστεί και παρεμποδίζονται οι εγχώριες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα. «Οι πετρελαιοπηγές λεηλατούνται», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα, θέρμανση, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα είναι αποκλεισμένη για το λαό της Συρίας.

«Η συνεχιζόμενη παράνομη παρουσία αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας συνιστά με νομικούς όρους μια κατοχή. Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τερματίσει αυτήν την κατοχή με κάθε δυνατό τρόπο βάσει του διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.