Συριακό Παρατηρητήριο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για πιθανή χημική επίθεση στη χώρα

Συριακό Παρατηρητήριο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για πιθανή χημική επίθεση στη χώρα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαθέτει επαρκείς «αποδείξεις» ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε την Κυριακή χημική επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως καταγγέλλουν οι ΗΠΑ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία κυριαρχεί το πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα, κατηγόρησε την Κυριακή μέσω του οργάνου προπαγάνδας του Eba τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ότι εξαπέλυσαν επίθεση με χλώριο εναντίον των μαχητών της στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.

«Δεν διαθέτουμε καμία απόδειξη ότι υπήρξε επίθεση», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Δεν έχουμε καταγράψει καμία χημική επίθεση στα βουνά της Λαττάκειας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο χθες Τρίτη για «ενδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσε νέα «επίθεση» με τη «χρήση χημικών όπλων» στη Συρία στις 19 Μαΐου και απείλησαν με αντίποινα.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν, αλλά επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας: εάν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα προχωρήσουμε σε ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση», δήλωσε η Μόργκαν Ορτέιγκους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ούτε και οι Σύροι διασώστες, γνωστοί και ως Λευκά Κράνη, διαθέτουν «προς το παρόν καμία πληροφορία για αυτή την επίθεση».

Από την πλευρά του ο συριακός στρατός διέψευσε ήδη από την Κυριακή τις πληροφορίες αυτές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «κατασκευασμένη» είδηση, όπως δήλωσε στρατιωτική πηγή στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, μόνο οι τζιχαντιστές ήταν παρόντες στην περιοχή όπου φέρεται να εξαπολύθηκε η επίθεση, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανεξάρτητη επιβεβαίωση του συμβάντος. «Δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP