Συρία: Τουλάχιστον 101 νεκροί στις μάχες κυβερνητικού στρατού - τζιχαντιστών

Συρία: Τουλάχιστον 101 νεκροί στις μάχες κυβερνητικού στρατού - τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 101 μαχητές έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στις συγκρούσεις μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστικών ομάδων και ισλαμιστών ανταρτών κοντά στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η περιοχή της Ιντλίμπ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, είναι από τα τέλη Απριλίου το πεδίο αναζωπύρωσης της βίας, ενώ ο συριακός στρατός και ο ρώσος σύμμαχός του τη βομβαρδίζουν σχεδόν καθημερινά.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ιντλίμπ είναι η σοβαρότερη από τότε που η Μόσχα και η Άγκυρα --η οποία στηρίζει ορισμένες οργανώσεις ανταρτών-- ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία για μια "αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη" που επρόκειτο να χωρίσει τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από παρακείμενες περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η συμφωνία αυτή που είχε στόχο να αποτρέψει μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία εφαρμόστηκε εν μέρει, λόγω κυρίως της άρνησης των τζιχαντιστών να αποχωρήσουν από την ουδέτερη ζώνη.

Η σύγκρουση στη Συρία, η οποία ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, εξελίχθηκε σε έναν περίπλοκο πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκησαν διεθνείς δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις. Ο πόλεμος μετρά ήδη 370.000 και πλέον νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Με την υποστήριξη των συμμάχων τους --της Ρωσίας, του Ιράν, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου-- οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-''Ασαντ ανέκτησαν σχεδόν το 60% του εδάφους της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ