Χωρίς υποστήριξη του ΝΑΤΟ η τουρκική επιχείρηση στην Ιντλίμπ

Χωρίς υποστήριξη του ΝΑΤΟ η τουρκική επιχείρηση στην Ιντλίμπ

Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέχει υποστήριξη στην Τουρκία, σε περίπτωση που η Άγκυρα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην περιοχή της Ιντλίμπ ανέφερε διπλωματική πηγή από χώρα της Συμμαχίας στο πρακτορείο TASS. 

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξουν την επίκληση του Άρθρου 5 σχετικά με τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ιντλίμπ», επισήμανε η ίδια πηγή. Ο διπλωμάτης τόνισε ότι ο θάνατος των Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ ήταν «μια τραγωδία, αλλά είχε λάβει χώρα κατά τη διάρκεια μιας μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης σε ξένο έδαφος, η οποία είναι πέραν της αρμοδιότητας του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ».

Τόνισε μάλιστα πως η συνθήκη αυτή είναι σαφής και στην Τουρκία, γι' αυτό και «η Άγκυρα δεν είχε προσπαθήσει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ για το θέμα».

Ο διπλωμάτης ανέφερε επίσης  ότι «δεν συμμερίζονται όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ τους στόχους της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη και ότι το ζήτημα της παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Τουρκία δεν είχε τεθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 12-13 Φεβρουαρίου».

Δεκάδες οικισμούς ανέκτησε ο συριακός στρατός στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, το πρακτορείο SANA μεταδίδει πως ο συριακός κυβερνητικός στρατός «ανέκτησε τον πλήρη έλεγχος δεκάδων χωριών και κωμοπόλεων στη δυτική και τη βορειοδυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του συριακού στρατού, τα περάσματα Μιζνάρ και Μουχαϊρέζ, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου και στην πόλη Σάρακεμπ, άνοιξαν ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο συριακός στρατός επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να απελευθερώνει τη χώρα από τρομοκράτες.

Το SANA μετέδωσε νωρίτερα πως συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν περίπου 30 οικισμούς στην επαρχία του Χαλεπίου, εξαναγκάζοντας ομάδες μαχητών να υποχωρήσουν προς τα τουρκικά σύνορα.