Συρία: Νεκρός πολίτης από τα πυρά κοινής τουρκο-ρωσικής περιπόλου

Συρία: Νεκρός πολίτης από τα πυρά κοινής τουρκο-ρωσικής περιπόλου

Νεκρός είναι ένας Σύρος πολίτης ο οποίος δέχθηκε τα πυρά Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι διεξήγαγαν κοινή περιπολία μαζί με Ρώσους συναδέλφους τους στην περιοχή του Κομπάνι, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο νεκρός συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της παρουσίας των τουρκικών δυνάμεων στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, ενώ σύμφωνα με το AFP, είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου διαδηλωτή μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών.

Ανακοίνωση της κουρδικής αστυνομίας (Assayech) αναφέρει πως «τουρκικά οχήματα που συμμετείχαν σε μια κοινή περίπολο με τη ρωσική στρατονομία στόχευσαν άοπλους πολίτες περνώντας από την περιοχή του Κομπάνι». Οι τουρκικές δυνάμεις «χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και, σε απάντηση, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στα τουρκικά οχήματα. Οι κατοχικοί στρατιώτες (σ.σ. οι Τούρκοι) στη συνέχεια πυροβόλησαν τους πολίτες, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας έξι άλλους, ορισμένους εκ των οποίων σοβαρά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν επιβεβαίωσε τον θάνατο του πολίτη, όμως ανέφερε ότι τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι «από πραγματικές σφαίρες των τουρκικών δυνάμεων».

Από την έναρξη των κοινών ρωσοτουρκικών περιπολιών, πολλοί Κούρδοι της Συρίας διαδηλώνουν κατά της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή. Την περασμένη Παρασκευή, διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες εναντίον θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία έκαναν όπισθεν και σκότωσαν στο πέρασμά τους έναν άνθρωπο.

Στον αντίποδα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μια πέμπτη κοινή χερσαία περιπολία με τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή των συνόρων «με τη δέουσα προσοχή και μέριμνα για την ασφάλεια και των αμάχων και του στρατιωτικού προσωπικού παρά την πρόκληση των τρομοκρατών».

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλείται ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες τουρκικές δυνάμεις και η ρωσική στρατονομία πραγματοποίησαν την περιπολία βορείως του Κομπάνι χωρίς να αναφερθεί περιστατικό με πυροβολισμούς, διαψεύδοντας ουσιαστικά το περιστατικό που καταγγέλλεται από κουρδικής πλευράς.