Υπεγράφη η διαταγή για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, 10:20
-A +A
Υπεγράφη η διαταγή για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Η διαταγή η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ανδρών των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία υπεγράφη, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Η διαταγή για τη Συρία υπεγράφη», είπε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ σε συμφωνία ώστε να εργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών προχώρησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών, των διπλωματών και άλλων υπευθύνων των χωρών τους με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της αποχώρησης (των Αμερικανών) και της μεταβατικής φάσης στη Συρία», επισημαίνει η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων»

Ο επερχόμενος υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, ακόμη και μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας αλλά και υψηλόβαθμου Αμερικανού διπλωμάτη που είχε την ευθύνη των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, μεταδίδει το ABC News.

«Υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πρόεδρος να αλλάξει γνώμη αντιστρέφοντας την πορεία των εξελίξεων;» ρώτησε ο Τζόναθαν Καρλ που καλύπτει τον Λευκό Οίκο για λογαριασμό του ABC News, στην εκπομπή “This Week” όπου χθες ήταν καλεσμένος ο Μαλβέινι. «Όχι. Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την αρχή ότι δεν επιθυμεί την παραμονή μας στην Συρία για πάντα. Βλέπετε τώρα το αποτέλεσμα, μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς,» απάντησε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι.

Ο ίδιος θα αντικαταστήσει τον Τζον Κέλι ως προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από τη νέα χρονιά. Προηγούμενα έχει διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω Twitter την Πέμπτη ότι ο Τζέιμς Μάτις θα συνταξιοδοτηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Μάτις ανέφερε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να μπορέσει να έχει ένα νέο μέλος της κυβέρνησης με απόψεις που «ταιριάζουν περισσότερο» με τις απόψεις του προέδρου. Ο Μάτις γνωστοποίησε την παραίτησή του μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία ενώ υπήρξαν δημοσιεύματα για προγραμματισμό της αποχώρησης χιλιάδων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν θα αναλάβει τα υπηρεσιακά καθήκοντα του υπουργού Άμυνας, από την 1η Ιανουαρίου. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο ταλαντούχος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν θα αναλάβει την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων του υπουργού Άμυνας από την 1η Ιανουαρίου 2019,» έγραψε ο Τραμπ. «Ο Πάτρικ έχει μία μακρά λίστα επιτευγμάτων κατά την θητεία του στο υπουργείο αλλά και προηγούμενα στην Boeing. Θα τα πάει περίφημα,» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μαλβέινι είπε ότι κατά την άποψή του ο πρόεδρος Τραμπ δεν αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση του Μάτις, αναφερόμενος σε μία συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στην εκπομπή “60 minutes” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τον Μάτις «Δημοκρατικό κατά κάποιον τρόπο.» Παράλληλα, ο Μαλβέινι δήλωσε ότι δεν έχει λάβει γνώση για κάποια προσπάθεια που έκανε ο Τραμπ προκειμένου να μεταπείσει τον Μάτις να παραμείνει στην θέση του.

«Ο Μάτις κι ο πρόεδρος δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν την ίδια άποψη,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι. «Ο πρόεδρος έχει δηλώσει από την προεκλογική εκστρατεία μέχρι σήμερα ότι θέλει να βγούμε από την Συρία. Νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να έχει έναν υπουργό Άμυνας που είναι δεσμευμένος στον ίδιο στόχο,» πρόσθεσε ο Μαλβέινι.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα