Συρία: Χιλιάδες διαδηλωτές - οπαδοί του SNA στους δρόμους κατά της Τουρκίας

Συρία: Χιλιάδες διαδηλωτές - οπαδοί του SNA στους δρόμους κατά της Τουρκίας

Οι υποστηρικτές του SNA (Εθνικός Στρατός της Συρίας) ξέσπασαν κατά της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που κάλεσε τις ομάδες της αντιπολίτευσης να συμφιλιωθούν με τον Άσαντ.

Περισσότερα από 11 χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τα βορειοδυτικά κοντά στα τουρκικά σύνορα είναι η τελευταία περιοχή στα χέρια των μαχητών που επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Άσαντ, με τον έλεγχο να μοιράζεται μεταξύ τζιχαντιστικών φατριών και άλλων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
 

Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή και υποστηρίζει ομάδες ένοπλων ανταρτών που αντιτίθενται στον Άσαντ υπό τη σημαία του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA).

«Πρέπει να ενώσουμε την αντιπολίτευση και το καθεστώς για τη συμφιλίωση με κάποιο τρόπο, διαφορετικά δεν θα υπάρξει μόνιμη ειρήνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Μετά τις δηλώσεις του ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε περιοχές της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες, με ανθρώπους να κουβαλούν σημαίες της αντιπολίτευσης στους δρόμους το βράδυ της Πέμπτης και να τραβούν τουρκικές σημαίες από κτίρια, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών τμημάτων και γραφείων τοπικής διοίκησης.


«Υποφέρουμε κάτω από αυτόν τον εγκληματία για 11 χρόνια και θα συνεχίσουμε την επανάστασή μας», είπε στο Reuters ο Μαχμούντ Σάλο, ένας 45χρονος δάσκαλος σε μια διαδήλωση στην Αζάζ της Ιντλίμπ την Παρασκευή.

Περίπου 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Αζάζ την Παρασκευή, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ και σε βόρεια τμήματα της γειτονικής επαρχίας του Χαλεπίου.

Πολλοί Τούρκοι σύμβουλοι που εργάζονται σε έναν αριθμό τοπικών ιδρυμάτων δεν εμφανίστηκαν στην εργασία την Παρασκευή, ανέφερε ανταποκριτής του Reuters στην περιοχή.