Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το Brexit από τους «27»

Σύνοδος Κορυφής: Εγκρίθηκε η συμφωνία για το Brexit από τους «27»

Χρειάστηκαν μόλις 38 λεπτά ώστε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να εγκρίνουν τη συμφωνία για το Brexit.

Για την ύπαρξη λευκού καπνού ενημέρωσε πρώτος μέσω τουίτερ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας», γράφουν οι 27 στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, προσθέτοντας τη βούλησή τους για την εδραίωση της «όσο το δυνατόν πιο στενής» σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Πλέον το «μπαλάκι» επιστρέφει στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι που θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή προς επικύρωση.

Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα στη Βουλή δεν βγαίνουν με τίποτα για την Μέι, το κόμμα της οποίας ούτως ή άλλως διαθέτει μόνο 315 σε σύνολο 650 βουλευτών. Ήδη, μάλιστα, δεκάδες Συντηρητικοί, ακόμη κι αν τελικώς δεν καταφέρουν να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος της, είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και με τους 10 εκπροσώπους του βορειοϊρλανδέζικου DUP, που μέχρι σήμερα στήριζε την κυβέρνηση και της διασφάλιζε την πλειοψηφία.

Νωρίτερα, με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ακόμη και η υποστήριξη από το ίδιο της το κόμμα για τη συμφωνία αυτή φαίνεται να εξαφανίζεται.

Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit.

Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Το κείμενο της συμφωνίας της σημερινής συνόδου Κορυφής μπορείτε να το δείτε εδώ.