Σύνοδος Κιμ-Πούτιν με μηνύματα προς... Τραμπ

Σύνοδος Κιμ-Πούτιν με μηνύματα προς... Τραμπ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Εννιά χρόνια μετά την επίσκεψη του πατέρα του Κιμ Γιόνγκ-Ιλ στη Ρωσία, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν βρίσκεται στο Βλαδιβοστόκ για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν. Άλλωστε, οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα χρονολογούνται αμέσως μετά το τέλος του Κορεατικού Πολέμου το 1953, όταν συνέδραμε στην ανοικοδόμηση της.

«Ελπίζω αυτή η επίσκεψη να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη», σχολίασε με νόημα ο Κιμ στο κρατικό ρωσικό δίκτυο Rossiya 24, αφήνοντας ίσως υπονοούμενα για την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής στο Ανόι με τον Ντόναλντ Τραμπ και στέλνοντας στην Ουάσιγκτον έμμεσο μήνυμα ότι διαθέτει και άλλα εναλλακτικά περιφερειακά στηρίγματα προς την ηγεσία του.

Πέραν του μηνύματος που θέλει να στείλει στον Τραμπ, ο Κιμ βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος με δυο φλέγοντα ζητήματα, τους βορειοκορέατες εργαζόμενους και την έλλειψη τροφίμων που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2017, οι περίπου 10.000 εργάτες που απασχολούνται στη Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, όμως ο Κιμ ελπίζει να εξασφαλίσει κάποια παράταση από τον Ρώσο πρόεδρο. Οι εν λόγω εργάτες αποτελούν μια αρκετά σημαντική πηγή εσόδων για το καθεστώς εξασφαλίζοντας περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως με τη μορφή εμβασμάτων. 

Το δεύτερο ακανθώδες θέμα είναι αυτό της έλλειψης τροφίμων, αφού η Βόρεια Κορέα κατέγραψε τη χειρότερη παραγωγή των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, λόγω φυσικών καταστροφών, έλλειψης καλλιεργήσιμων γαιών και της εφαρμογής αναποτελεσματικών μεθόδων. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα φέρεται να απέστειλε 2,000 τόνους σιταριού στο βορειοκορεατικό λιμάνι του Τσόνγκζιν, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναλάβει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ένα άλλο αίτημα του Κιμ, το οποίο όμως είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιήσει το Κρεμλίνο, είναι η μονομερής χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Διεθνή Κοινότητα και τις οποίες έχει υπερψηφίσει η Ρωσία, αφού όπως σημειώνουν αναλυτές, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, δεν μπορεί να υπονομεύσει το κύρος της κατ'' αυτόν τον τρόπο. 

Παράλληλα, οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν «το πυρηνικό πρόβλημα» της κορεατικής χερσονήσου για το οποίο όμως ο Πούτιν φαίνεται να συντάσσεται τρόπον τινά με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την σύνοδο Κιμ-Πούτιν, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για θέματα Βορείου Κορέας Στίβεν Μπιέγκουν ταξίδεψε στη Μόσχα για συζητήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, η Σύνοδος – την επιδιώκει καιρό τώρα ο Πούτιν – είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Μόσχα να αποδείξει ότι σημαντικός παίκτης στην κορεατική χερσόνησο.