Συνεταίρο στην Μαλαισία αναζητά ο Ερντογάν για τουρκικά τζετ

Συνεταίρο στην Μαλαισία αναζητά ο Ερντογάν για τουρκικά τζετ

H κρατική τουρκική εταιρεία Turkish Aerospace Industries κάλεσε τη Μαλαισία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μαχητών της χώρας TF-X, μετά την αναστολή της Άγκυρας από το αμερικανικό πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter.

Ο Τεμέλ Κοτίλ , Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Industries, δήλωσε ότι περιμένει τώρα την απάντηση της Μαλαισίας, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία εξετάζει επίσης την Ινδονησία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Καζακστάν ως δυνητικούς εταίρους ή αγοραστές του μαχητικού αεροσκάφους. Ο διευθύνων σύμβουλος της TAI εγκωμιάζει τη Μαλαισίανη βιομηχανία συνθετικών ειδών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως η Τουρκία και η Μαλαισία έχουν υπογράψει συνεργασία στην παραγωγή τους.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με τη βρετανική εταιρεία Rolls-Royce για το σχεδιασμό και την παραγωγή του TF-X. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει με την προγραμματισμένη συνεργασία της με τη Βρετανία για την παραγωγή του αεροσκάφους.

Η συμφωνία μεταξύ της Rolls-Royce και του τουρκικού κατασκευαστή Kale Group για 100 εκατομμύρια λίρες στερλίνες (131 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τέθηκε σε αναμονή λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα σχέδια για εξοπλισμό του αεροσκάφους με τον κινητήρα General Electric F110 ναυάγησαν εν όψει φόβου κυρώσεων από τις ΗΠΑ.