Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ - Σαρώνει ο κορονοϊός

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ - Σαρώνει ο κορονοϊός

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιεί σήμερα η  Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά τις διαστάσεις που λαμβάνει η διασπορά του κορονοϊου. Τα μέλη της επιτροπής θα αξιολογήσουν εάν η επιδημία του κορονοϊού συνιστά πλέον έκτακτη ανάγκη διεθνούς εμβέλειας. 

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ευρεία διασπορά με ταχύτατους ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό πως ήδη τα θύματα αλλά και οι ασθενείς υπερβαίνουν κατά πολύ αυτούς του SARS.

Ήδη ο ιός έχει χτυπήσει την πόρτα και άλλων χωρών και της Ευρώπης, ενώ κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για την αποχώρηση πολιτών τους που βρίσκονται στην Κίνα ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα στοιχεία που δίνονται επισήμως απέχουν των πραγματικών 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ αν και δηλώνει πως τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα είναι άμεσα και δραστικά και  σημειώνει ότι  «βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν» συνεδριάζει εκτάκτως για να αξιολογήσει τα δεδομένα. 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους που επισκέφθηκε το Πεκίνο δήλωσε ότι η απόφαση να συγκληθεί εκ νέου το σώμα βασίζεται εν μέρει στα στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα, μια τάση την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

«Αυξημένα τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες»

Ο κορονοϊός 2019-nCoV θα συνεχίσει να διαδίδεται για άλλες δύο εβδομάδες, δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιο-Νανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής ... ο ιός είναι λιγότερο παθογόνος από εκείνον που προκάλεσε την άτυπη πνευμονία το 2003, καθώς το ποσοστό των θανάτων είναι μικρότερο από 5%. Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πιθανό να αυξηθεί για άλλη μία ή δύο εβδομάδες», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον Νετέσοφ, η Ρωσία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη απ' ό,τι ήταν στη διάρκεια του ξεσπάσματος της άτυπης πνευμονίας το 2003. «Αυτός ο ιός είναι πολύ διαφορετικός από τον ιό της γρίπης επειδή η περίοδος επώασής του είναι μεγαλύτερη και γι' αυτό μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν ακόμη ασθενήσει», εξήγησε ο ειδικός.

Νοσοκομείο σε χρόνο ρεκόρ κατασκευάστηκε στην Ουχάν

Εντός δύο μόλις εικοσιτετραώρων, ένα πρώην συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στα περίχωρα της πόλης Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι στην Κίνα από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κορονοϊού μετατράπηκε σε νοσοκομείο 1.000 κλινών, ενώ θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τους χιλιάδες ασθενείς με συμπτώματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα Daily Mail, το συγκρότημα που βρίσκεται στην πόλη Huanggang των 7,5 εκατ. κατοίκων -η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Ουχάν και χτυπήθηκε σκληρά από την επιδημία- αρχικά είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με στόχο την φιλοξενία εργατών της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού οδήγησε τις τοπικές αρχές στην απόφαση να το μετατρέψουν σε νοσοκομείο χωρητικότητας 1.000 κλινών, καθώς η ανέγερση ενός νέου κτιρίου θα απαιτούσε χρονικό διάστημα άνω του ενός μήνα.

Σημειώνεται, πως η απόφαση για την μετατροπή του συγκροτήματος σε νοσοκομείο λήφθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ οι εργασίες με τη συμμετοχή τουλάχιστον 500 εργατών και τεχνικών ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι πρώτοι ασθενείς που θα νοσηλευθούν το νοσοκομείο έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή, η οποία παραμένει αποκλεισμένη για κάθε άλλη χρήση από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Η British Airways ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς Κίνα

Η British Airways ανέστειλε όλες τις πτήσεις της από και προς την ηπειρωτική Κίνα έπειτα από την προειδοποίηση του Λονδίνου κατά των μη απαραίτητων επισκέψεων στη χώρα εξαιτίας της κρίσης με τον νέο κορονοϊό.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας, την BA.com, εμφανίζεται η πληροφορία ότι καμία απευθείας πτήση προς την Κίνα δεν θα πραγματοποιείται για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου και για τον Φεβρουάριο.

Τα κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κορονοϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Τα κρούσματα από το στέλεχος της γρίπης αυξάνονται διαρκώς. Στη Γαλλία επιβεβαιώθηκε το τέταρτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.

Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήλθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Αγώνας δρόμου για τον επαναπατρισμό ξένων υπηκόων από την Ουχάν

Η Αυστραλία θα βοηθήσει υπηκόους της να φύγουν από τη Χουμπέι, αλλά θα τους θέσει σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ενώ η Τουρκία δρομολογεί την απομάκρυνση πολιτών της από την πόλη Ουχάν.

Οι αρχές υπολογίζουν σε 600 τον αριθμό των Αυστραλών σε αυτή τη ζώνη, η οποία έχει αποκοπεί από τον κόσμο με έναν υγειονομικό κλοιό που έχει στόχο να συγκρατήσει τη διάδοση της επιδημίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στο μεταξύ, η Τουρκία θα απομακρύνει τις ερχόμενες μέρες 32 πολίτες της και τις οικογένειές τους από την πόλη στην κεντρική Κίνα Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Κίνα.

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 Ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην Κίνα, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Περισσότεροι από 200 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονταν στην πόλη Ουχάν της Κίνας απομακρύνθηκαν από την περιοχή σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει και η απομάκρυνση των Γερμανών υπηκόων από την περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας από τον νέο κορονοϊό.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, οι 210 Αμερικανοί πολίτες αναμένεται να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου θα ελεγχθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε πως αναμένει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές στο κρατίδιο της 'Εσσης τις επόμενες ώρες προκειμένου να δρομολογηθεί η απομάκρυνση Γερμανών πολιτών από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος ενός νέου κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμα:

Έτοιμο μέσα σε 48 ώρες το πρώτο νοσοκομείο για τους ασθενείς του κορονοϊού

Κορονοϊός: Διεθνή μέτρα προετοιμάζει ο ΠΟΥ - Ραγδαία η εξάπλωση

Βρετανία: Σε απομόνωση όσοι επιστρέφουν από τη Ουχάν

Αυστραλία: Καλλιεργήθηκε εργαστηριακή εκδοχή του κορονοϊού

Συνεργασία Ρωσίας - Κίνας για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορονοϊού

ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν εάν θα απομακρύνουν πολίτες από την Ουχάν 

Μέτρα για τον κορονοϊό λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες

- Καζακστάν: Αναστέλλονται οι μεταφορικές συνδέσεις με την Κίνα