Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ με ψηφίσματα Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ με ψηφίσματα Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Δυο διαφορετικά ψηφίσματα για τη κρίση στη Βενεζουέλα αναμένεται να παρουσιαστούν προς ψήφιση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα από την αμερικανική και ένα από τη ρωσική πλευρά.

Ειδικότερα, το σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ θα καλεί στη διοργάνωση «ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, όπως επίσης και στην ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο η Ρωσία αναμένεται να ασκήσει βέτο, καταγγέλλει επίσης τις «βιαιοπραγίες και την υπέρμετρη προσφυγή στη βία από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εναντίον ειρηνικών και άοπλων διαδηλωτών».

Το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος σύμφωνα με το Reuters, εκφράζει την υποστήριξή της Μόσχας για μια πολιτική λύση στην κρίση και θέτει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ως πρωταρχικό συντονιστή των προσπαθειών διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα.

Ένα ψήφισμα απαιτεί εννέα ψήφους υπέρ και να μην υπάρξει δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ είναι πιθανό να κερδίσει τις ελάχιστες εννέα ψήφους όποτε δεν θα περάσει λόγω του Ρωσικού βέτο, ενώ το ρωσικό σχέδιο θα αποτύχει χωρίς την ανάγκη βέτο των ΗΠΑ.

AP Photo