Συνεδρίαση ΠΟΥ εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Συνεδρίαση ΠΟΥ εν μέσω ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά στην ιστορία του. 

Οι 194 χώρες μέλη του οργανισμού, θα συζητήσουν τη διεθνή απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, με τη σινοαμερικανική αντιπαράθεση, το θέμα της Ταϊβάν αλλά και των εμβολίων να προκαλούν ένταση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι χώρες ελπίζουν να καταφέρουν να υιοθετήσουν ομόφωνα ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Ε.Ε. Αυτό ζητεί να ξεκινήσει «το συντομότερο (…) μια διαδικασία εκτίμησης» για να εξεταστεί η διεθνής υγειονομική απάντηση και τα μέτρα που ελήφθησαν από τον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Ωστόσο εν μέσω της αντιπαράθεσης Κίνας ΗΠΑ με φόντο την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την άρνηση του Πεκίνου να δεχθεί την Ταϊβάν ως παρατηρητή, πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Λίγες ώρες άλλωστε, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο Πίτερ Ναβάρο σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε εκ νέου τον οργανισμό για συγκάλυψη του κορονοϊού υπό την πίεση του Πεκίνου. Έτσι λοιπόν, αρκετές χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ θέτουν ερωτήματα που αφορούν τους αρχικούς χειρισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος και τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να υποκρύψει κρίσιμες πληροφορίες με αποτέλεσμα να βγει εκτός ελέγχου η εξάπλωση του ιού. 

Η Ουάσινγκτον ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα, όπως και η Αυστραλία, καθώς πιστεύουν ότι το Πεκίνο απέκρυψε ένα ατύχημα σε εργαστήριο από το οποίο διέρρευσε ο κορονοϊός προκαλώντας την πανδημία.

Εξάλλου οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι προσπάθησε να υποκλέψει την αμερικανική έρευνα για την παρασκευή εμβολίου και ο Τραμπ απείλησε να διακόψει κάθε σχέση με το Πεκίνο.

Εξίσου σημαντικό είναι, όπως αναφέρθηκε το θέμα της Ταϊβάν η οποία δεν είναι μέλος του οργανισμού λόγω της άρνησης της Κίνας να γίνει εκ νέου δεκτή. Η Ταϊπέι είχε το καθεστώς παρατηρητή, αλλά αποκλείστηκε το 2016 από τον ΠΟΥ όταν ανήλθε στην προεδρία η φιλοδυτικη Τσάι Ινγκ- ουέν, η οποία αρνείται να δεχθεί ότι το νησί ανήκει στην Κίνα.

Πολλές χώρες πιέζουν για συμμετοχή και της Ταϊβάν με καθεστώς παρατηρητή, επικαλούμενες το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις λίγες «ιστορίες επιτυχίας» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ωστόσο, ο Αιθίοπας επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγεσους ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη του Πεκίνου το 2017 θεωρείται πως δεν θέλει να προκαλέσει διπλωματική ρήξη. Επιπλέον δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Κίνα πιέζει αρκετές Αφρικανικές χώρες με τις οποίες έχει στενές σχέσεις να εκφράσουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο συμμετοχής της Ταϊβάν.