Τ. Ερντογάν: Συνεχίζουμε έρευνες και γεωτρήσεις σε συνεργασία με τη Λιβύη

Τ. Ερντογάν: Συνεχίζουμε έρευνες και γεωτρήσεις σε συνεργασία με τη Λιβύη

Την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού Μνημονίου επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Η συνεργασία με την Λιβύη θα συνεχιστεί με έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, έχοντας στο πλάι του τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ ο οποίος πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στην Τουρκία.

«Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεργαστεί και θα στηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ σε όλα τα διεθνή μέτωπα προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της Λιβύης με όρους νομιμότητας κι ισότητας. «Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τ. Ερντογάν.

O Ερντογάν εξαπέλυσε βολές κατά του στρατάρχη Χαφτάρ τονίζοντας ότι ο ίδιος και όσοι τον υποστηρίζουν είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρήνευση της Λιβύης. «Η λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, «μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου. Το λέω ξανά: ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη».

«Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί. Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χάφταρ.

«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η Τουρκία άρχισε να στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση του Σάρατζ τον Νοέμβριο μετά τη σύναψη συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας και για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Τους τελευταίους μήνες χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας τα στρατεύματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη έχουν καταφέρει να απωθήσουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.