Συνεχίζεται η «μαραθώνια» συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Συνεχίζεται η «μαραθώνια» συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Με τον Τούρκο ομόλογο του, Ταγίπ Ερντογάν συναντάται αυτή την ώρα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κατάσταση στη Βόρεια Συρία, λίγες μόλις ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας.

Την συνέντευξη τύπου που αναμένεται να δώσουν οι δύο ηγέτες στην κατοικία του Ρώσου προέδρου αναμένουν 140 δημοσιογράφοι, κυρίως από τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες. Στην αίθουσα στην οποία θα δοθεί η συνέντευξη τύπου βρίσκονται τα τηλεοπτικά συνεργεία των διαφόρων ξένων τηλεοπτικών δικτύων μεταξύ των οποίων BBC News, CNN, Al Jazeera.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Βλ. Πούτιν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πρόσκληση για συνομιλίες θα ωφελήσει, καθώς η περιοχή της Βόρειας Συρίας βιώνει κρίσιμες μέρες.

«Πριν από αυτή τη διαδικασία, είχαμε και πάλι πολλές χρήσιμες συζητήσεις για τα θέματα αυτά. Βεβαίως με την ευκαιρία αυτή θα συζητήσουμε πιο "δυναμικά" την ειρηνευτική επιχείρηση στη Συρία. Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση θα προσφέρει πολύ σοβαρές ευκαιρίες», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από τη μεριά του ο Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των ρωσοτουρκικών σχέσεων έχει ενισχυθεί και πρόσθεσε ότι σήμερα η συζήτηση με τον Τ. Ερνογάν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές δυναμικές σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, το γνωρίζουμε αυτό», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το «επίπεδο των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, το οποίο έχει επιτευχθεί σήμερα, θα διαδραματίσει τον ρόλο του στη διευθέτηση όλων των περίπλοκων ζητημάτων, που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα».

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι τεταμένη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της κατ'' ιδίαν συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «νομίζω ότι η συνάντηση μας σήμερα, οι διαβουλεύσεις μας είναι πολύ επιτακτικές»

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε θερμά την τουρκική αντιπροσωπεία και την ευχαρίστησε για την απόφαση της να έρθει στο Σότσι. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα να βρεθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ρωσίας, όσο και προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής.