Συνάντηση X. Γκουαϊδό - M. Πομπέο σήμερα στην Κολομβία

Συνάντηση X. Γκουαϊδό - M. Πομπέο σήμερα στην Κολομβία

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Κολομβία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που διοργανώνει η τοπική κυβέρνηση. 

Ο Γκουαϊδό αψήφησε την απαγόρευση εξόδου από την χώρα που του έχει επιβάλει το καθεστώς Μαδούρο και ταξίδεψε την Κυριακή στην Κολομβία όπου τον δέχθηκε ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντουκέ. Σήμερα ο Γκουαϊδό θα έχει συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο πριν μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου σκοπεύει να θέσει ενώπιον των ισχυρών του πλανήτη το ζήτημα της Βενεζουέλας. 

Από την πλευρά του ο Νικόλας Μαδούρο, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post, κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ σε συζητήσεις υποστηρίζοντας ότι «η προσπάθεια τους να επιβάλλουν τον Γκουαϊδό απέτυχε». Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται από τουλάχιστον 50 χώρες του πλανήτη. 

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπήκε σε μια νέα φάση στις αρχές του έτους, όταν κατά την καθιερωμένη εκλογή προέδρου του σώματος της εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού νόμιμα εκλεγμένου σώματος της χώρας, δυνάμεις του Μαδούρο απαγόρευσαν την είσοδο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στόχος ήταν να μην επανεκλεγεί στην προεδρία ο Γκουαϊδό με δεδομένο ότι τουλάχιστον 100 από τους 167 βουλευτές βρίσκονται στο πλευρό του. 

Φωτογραφία: AP