Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Ρουμανίας με τον Μ. Πομπέο

Συνάντηση του ΥΠΕΞ της Ρουμανίας με τον Μ. Πομπέο

Θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Τέοντορ Μελεσκάνου, στη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που είχαν, στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, οι δύο αξιωματούχοι ασχολήθηκαν με ένα ευρύ φάσμα επίκαιρων θεμάτων που περιλαμβάνονται στη διμερή ατζέντα, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον και τις κοινές προσπάθειες των δύο κυβερνήσεων για την ανάπτυξη και την εντατικοποίηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ρουμανίας και των ΗΠΑ.

Ο κ. Μελεσκάνου έδωσε έμφαση στη σημασία των διμερών επισκέψεων υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον και το Βουκουρέστι για την ανάπτυξη της διμερούς σχέσης και αναφέρθηκε στη στενή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ρουμανίας και τη συνεργασία των δύο χωρών για την επίτευξη του στόχου της διασφάλισης μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στα μέτρα άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της δέσμευσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και παρουσίασε τα επιτεύγματα της ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και την ημερήσια διάταξη για το δεύτερο εξάμηνο της θητείας των έξι μηνών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με την Ανατολική Εταιρική Σχέση, την Κεντρική Ασία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της Ρουμανίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την οποία χαρακτήρισε ως κύριο στόχο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP