Συνάντηση Μ. Πομπέο με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας

Συνάντηση Μ. Πομπέο με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, αλλά θα συντομεύσει το υπόλοιπο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή προκειμένου να παρευρεθεί στην κηδεία ενός μέλους της οικογένειάς του, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο θα επιστρέψει στις ΗΠΑ έπειτα από συναντήσεις που θα έχει στο Ομάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και δεν θα συνεχίσει το ταξίδι του στο Κουβέιτ, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ρόμπερτ Παλαντίνο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως θα παρευρεθεί στην κηδεία ενός μέλους της οικογένειας της συζύγου του, η οποία τον συνόδευε στην περιοδεία του και θα επιστρέψει μαζί του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προτίθεται ωστόσο να επισκεφθεί το Κουβέιτ σε εύθετο χρόνο προκειμένου να συνεχίσει τον στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στη χώρα του και στο κράτος του Κόλπου, πρόσθεσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προτού μεταβεί στον Κόλπο, ο Πομπέο είχε επισκεφθεί την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Στο Ριάντ, ο ανώτατος διπλωμάτης των ΗΠΑ είχε χωριστές συναντήσεις με τον βασιλιά Σαλμάν για 35 λεπτά και με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για άλλα 45 λεπτά, σύμφωνα με δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ έγραψε στο Twitter πως ο Πομπέο και ο πρίγκιπας διάδοχος συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στην Υεμένη και να υπάρξει προσήλωση στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τις συνομιλίες στη Σουηδία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται από το 2015 ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση της Υεμένης και στους Χούτι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν.

Ο Πομπέο είχε πει πως αντικείμενο των συνομιλιών του θα ήταν επίσης η έρευνα για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο εσωτερικό του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε σήμερα πως «ο πρίγκιπας διάδοχος και ο βασιλιάς Σαλμάν παραδέχθηκαν από κοινού πως πρέπει να υπάρξει λογοδοσία (...) Μιλάνε για μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους» για το θέμα αυτό.

Έκθεση της CIA εκτιμά πως ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι, που ήταν επί μακρόν μέλος του βασιλικού περιβάλλοντος, προτού γίνει σφοδρός επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου, αν και Σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνούνται πως ο πρίγκιπας έδωσε την εντολή για τη δολοφονία.

Η δολοφονία του Κασόγκι προκάλεσε τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Σαουδική Αραβία μέσα σε μια γενιά και ένταση στις σχέσεις με Δυτικούς εταίρους περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και έστρεψε την προσοχή στην καταστολή που ασκεί ο πρίγκιπας διάδοχος στους αντιφρονούντες στο εσωτερικό και στον πόλεμο στην Υεμένη.