Συναγερμός στη Κίνα για το νέο κοροναϊό

Συναγερμός στη Κίνα για το νέο κοροναϊό

Ανησυχίες εκφράζονται από υγειονομικές αρχές ότι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Βουχάν, της κεντρικής Κίνας, ενδεχομένως να εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς αναμένεται η μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών λόγω των εορτασμών για το Σεληνιακό Νέο Έτος, την ερχόμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να κάνουν 3 δισεκατομμύρια μετακινήσεις για να γιορτάσουν το κινεζικό Νέο Έτος, το οποίο αρχίζει στις 24 Ιανουαρίου, ως επί το πλείστον εργαζόμενοι σε άλλες πόλεις που επιστρέφουν στα σπίτια τους. Ωστόσο πολλοί Κινέζοι φεύγουν και στο εξωτερικό κατά τις διακοπές για τον εορτασμό του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μέσα στην πόλη όπου έχει κάνει την εμφάνισή του ο νέος κοροναϊός οι κάτοικοι αναφέρουν πως δεν επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Ωστόσο από χθες Παρασκευή σε δύο ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Βουχάν από το ξέσπασμα πνευμονίας που συνδέεται με ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, το οποίο οι αρχές υποπτεύονται ότι μεταδόθηκε σε ιχθυαγορά, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν πως Κινέζοι αξιωματούχοι διώκουν αυτούς που διαδίδουν ειδήσεις για την ασθένεια μέσω του διαδικτύου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι οκτώ άνθρωποι «αντιμετωπίστηκαν βάσει του νόμου» σε σχέση με την κοινοποίηση πληροφοριών για τον ιό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δύο άνθρωποι δήλωσαν παράλληλα στο Reuters ότι η αστυνομία τους έδωσε εντολή να αφαιρέσουν αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Οι υγειονομικές αρχές της πόλης αυτής ανακοίνωσαν σήμερα ότι κι άλλοι άνθρωποι διαγνώσθηκαν με τον ιό, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό καταγεγραμμένο αριθμό των κρουσμάτων σε σχεδόν 50.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Imperial College του Λονδίνου επισημαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 1.723 κρούσματα μόνον στην Βουχάν. «Είναι πιθανό το ξέσπασμα στη Βουχάν ενός νέου κοροναϊού να έχει προκαλέσει πολλά περισσότερα κρούσματα μέτριας ή σοβαρής αναπνευστικής νόσου από αυτό που αναφέρεται σήμερα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Πάντως Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται να σχολιάσουν την συγκεκριμένη έκθεση. 

Σε κάθε περίπτωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι υγειονομικές αρχές της Βουχάν δεν έχουν συμπεράνει προς το παρόν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, 763 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί από τις αρχές και 98 παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Εξάλλου δύο ακόμα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία, ενώ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ανθρώπους που είχαν πριν από λίγο καιρό ταξιδέψει στην Βουχάν.

Ενισχύονται οι έλεγχοι παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες ασιατικές χώρες ενίσχυσαν τους ελέγχους των ταξιδιωτών από την Βουχάν και ο ΠΟΥ προειδοποίησε τα νοσοκομεία παγκοσμίως ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός ευρύτερου ξεσπάσματος.

Το 2002/03 ο κοροναϊός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους.

Άνθρωποι στην Βουχάν, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Reuters, δήλωσαν ότι ενώ πολλοί επανεξετάζουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν για προληπτικούς λόγους, η ανησυχία που επικρατεί γενικά σε σχέση με τον ιό είναι μικρή. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά στην πόλη, η οποία έχει πληθυσμό μεγαλύτερο των 8 εκατομμυρίων, λένε.

Γυμναστήρια, πισίνες, τα κέντρα άθλησης και αγορές τροφίμων με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters δηλώνουν ότι δεν έχουν προβεί σε αλλαγές ούτε έχουν λάβει κάποια επιπρόσθετα μέτρα προφύλαξης.

Πρόσωπο που εργάζεται για την επίσημη υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων για τα τρένα δήλωσε χθες στο Reuters ότι δεν έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου της υγείας ή θερμομέτρησης στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βουχάν.

Ωστόσο, από την Τετάρτη όσοι επιβάτες ταξιδεύουν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιάνχε της Βουχάν υποβάλλονται σε θερμομέτρηση προτού επιβιβαστούν σε πτήσεις, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Πάντως, δύο μέλη ιπτάμενου προσωπικού διαφορετικών εσωτερικών πτήσεων εντός κι εκτός της πόλης δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει επιπρόσθετη εκπαίδευση ή προειδοποιήσεις για τον ιό.