Συμπρόεδρος SPD: Καλές οι σχέσεις με κυβέρνηση Μητσοτάκη - Έγιναν πολλά λάθη με Ελλάδα

Συμπρόεδρος SPD: Καλές οι σχέσεις με κυβέρνηση Μητσοτάκη - Έγιναν πολλά λάθη με Ελλάδα

Για τις τις γερμανοελληνικές σχέσεις, «τα πολλά λάθη που έγιναν στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά και ότι θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι «όταν ο λαός εκλέγει την κυβέρνησή του η ετυμηγορία του ισχύει», μίλησε ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς σε συνέντευξή του στη DW.

 «Πάντα όταν στην εξουσία ήταν Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Βίλι Μπραντ, Χέλμουτ Σμιτ ή Γκέρχαρντ Σρέντερ, σεβαστήκαμε το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν κάνει κανείς κακή πολιτική επειδή δεν του αρέσει η πλειοψηφία που βρίσκεται στην εξουσία στην άλλη χώρα. Φυσικά διατηρούμε δεσμούς με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πάντα παρών στον κύκλο των προέδρων Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων. Έχουμε κυρίαρχα κράτη. Και όταν ο λαός εκλέγει την κυβέρνησή του η ετυμηγορία του ισχύει».

Σε πρόσφατη συνέντευξη στην Handelsblatt ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι είναι κατάλληλο για να διασφαλίσει το μέλλον της Ευρώπης και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ. «Η κατάσταση στις χώρες με μεγάλα ελλείμματα», υποστήριξε ο Σολτς, «θα βελτιωθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα στηρίξει επενδύσεις τα επόμενα χρόνια».

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν την αλλαγή, αλλά από την απάντησή του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.«Καταρχήν φροντίσαμε με την παρούσα κυβέρνηση να θέσουμε μια άλλη βάση, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν προήλθε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αλλά από εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλάξαμε την σοϊμπλικής έμπνευσης πολιτική λιτότητας με τον Σολτς στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στον μεγάλο συνασπισμό, κι αυτό θα παραμείνει. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός και ισότιμος εταίρος στην ΕΕ και δεν είναι δυνατόν να τη δείχνει κανείς με το δάχτυλο και να της λέει ότι θα πρέπει να κάνεις οικονομίες μέχρι εξοντώσεως για να πάρεις δάνεια ή να παραμείνεις στον πυρήνα της ΕΕ.

Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη, στο μεταξύ όμως πολλά διορθώθηκαν. Βέβαια πληγώθηκαν αισθήματα με τον τρόπο που ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συμπεριφέρθηκε στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τελείωσαν, αλλά και δεν σημαίνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Νομίζω ότι ο δρόμος στον οποίο κινούμαστε είναι σημαντικός και πρέπει να τον συνεχίσουμε.»

Ο Μπόργιανς θεωρεί πολύπλοκο πρόβλημα τη μεταναστευτική πολιτική. Υπενθυμίζει ότι πάνω από 100 γερμανικές κοινότητες έδειξαν προθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και το κόμμα του σκοπεύει να ενισχύσει αυτή τη διάθεση περισσότερο από ότι έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Δεν είναι δυνατόν χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ να μείνουν μόνες τους. Αλλά δεν είναι δυνατόν επίσης η Γερμανία να λύνει όλα τα προβλήματα. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ, ώστε όλες οι χώρες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προς το παρόν σε αυτό το σημείο έχουμε σαφή προβλήματα, ιδιαίτερα με χώρες της Αν. Ευρώπης. Θα ασκήσουμε πιέσεις στους άλλους για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση».