Συμμαχία Μακρόν-ALDE: Και το όνομα αυτής «Ανανεώστε την Ευρώπη»

Συμμαχία Μακρόν-ALDE: Και το όνομα αυτής «Ανανεώστε την Ευρώπη»

Του Γιάννη Ματζίκου

Η κυοφορούμενη από μήνες συμμαχία ανάμεσα στο LREM του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και το ALDE, την Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, απέκτησε πια και επίσημα όνομα «Renew Europe» (Ανανεώστε την Ευρώπη). 

«Η εντολή που λάβαμε από τους Ευρωπαίους πολίτες είναι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα ανανεώσουν και θα κρατήσουν ζωντανό το Ευρωπαικό όνειρο» δήλωσε ο επικεφαλής του ALDE, Γκι Φερχόφσταντ.

 

Tα αριθμητικά δεδομένα που προέκυψαν μετά τις ευρωεκλογές εκλογές δίνουν κάθε δικαίωμα να στηρίξει την άποψη του, αφού το ALDE μαζί με το LREM κέρδισαν τις περισσότερες έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014 (39) και είναι πια η τρίτη πολιτικά δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο με 109 έδρες. 

Το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν το οποίο παρά την οριακή ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές έναντι του Εθνικού Μετώπου της Μαριν Λεπεν, έχει τους περισσότερους ευρωβουλευτές (21) της συμμαχίας. Την ίδια ώρα όμως, αρκετά φιλελεύθερα κόμματα κατέγραψαν αξιοπρεπείς επιδόσεις ανά την Ευρώπη, όπως το Φλαμανδικό OPEN VLD και το γαλλόφωνο MR που είχαν συνδυαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό 17% και 4 ευρωβουλευτές.

Οι Liberal Democrats (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) του Σερ Βινς Κέιμπλ στην Βρετανία ανεδείχθησαν σε δεύτερη δύναμη με 20% και 16 ευρωβουλευτές. Στην Ισπανία, οι «Πολίτες» ή Ciudadanos είναι η τρίτη πολιτικά δύναμη με 12,7% και 8 ευρωβουλευτές υποσκελίζοντας το λαϊκιστικό κόμμα των Ποδέμος το οποίο κατήλθε στις εκλογές μαζί με άλλα κόμματα εξασφαλίζοντας 10%.

Αξιοσημείωτη τέλος ήταν και η επίδοση του κόμματος Momentum στην Ουγγαρία, όπου παρά την σκιά που απλώνει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απέσπασε ένα αξιοπρεπές 10% και δυο ευρωβουλευτές.