Σύμφωνο Ασφαλείας μεταξύ Ιαπωνίας - Αυστραλίας με φόντο την Κίνα 

Σύμφωνο Ασφαλείας μεταξύ Ιαπωνίας - Αυστραλίας με φόντο την Κίνα 
AP Images

Η υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Νομπούο Κίσι και η Αυστραλιανη ομόλογός της Λίντα Ρέινολντς αποφάσισαν να εντείνουν την στρατιωτική τους συνεργασία ακόμα περισσότερο, υπογράφοντας σύμφωνο συνεργασίας.

Στο εξής, η Ιαπωνία θα μπορεί να παρέχει προστασία σε πολεμικό υλικό, στρατιωτικό εξοπλισμό της Καμπέρα "εν καιρώ ειρήνης" όπως για παράδειγμα κατά τον διάπλου πολεμικών πλοίων από ευαίσθητες περιοχές. 

"Η Αυστραλία είναι ο στρατηγικός μας εταίρος στην περιοχή. Για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, θα αυξήσουμε τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των χωρών μας", δήλωσε η Κίσι νωρίτερα σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ρέινολντς.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η Ιαπωνία και η Αυστραλία ενισχύουν τις δραστηριότητες επαγρύπνησης και επιτήρησης εν μέσω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η προστασία από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Ιαπωνίας στρατιωτικού εξοπλισμού που ανήκει σε ξένες δυνάμεις κατέστη δυνατή με την έγκριση νέας νομοθεσίας για την ασφάλεια το 2015. Έτσι η Αυστραλία θα είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ που εντάσσεται σε αυτό το καθεστώς.

"Η συμφωνία αυτή δεν αφορά την περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης", δήλωσε η Κίσι σε δημοσιογράφους. "Εάν προκύψει ένοπλη επίθεση, θα διατάξουμε την αναστολή αυτής της προστασίας." Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας παραδέχτηκε ότι η προστασία θα μπορούσε να καλύψει καταστάσεις "γκρίζας ζώνης", εάν παραδείγματος χάρη τα αυστραλιανά πλοία εκφοβίζονται χωρίς να πραγματοποιηθεί ένοπλη επίθεση.

Η Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρας θα λάβει χώρα στην κοινή στρατιωτική άσκηση κοντά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μαζί τις Ινδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ.