7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Συμφωνία Πούτιν - Βούτσιτς για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία

Συμφωνία Πούτιν - Βούτσιτς για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία
Ap Images

Η Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει να πωλεί στη Σερβία φυσικό αέριο στην τρέχουσα τιμή των 270 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα για τους επόμενους έξι μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Φυσικά, ο ίδιος (ο Πούτιν- σ. TASS) αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι για μας το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου, των ποσοτήτων του και της ευελιξίας. Ο πρόεδρος Πούτιν έδειξε εξαιρετική φιλικότητα προς τη Σερβία. Καταφέραμε να έχουμε την απίθανη τιμή των 270 δολαρίων για τους επόμενους έξι μήνες…

Συμφωνήσαμε για την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου για τους επόμενους έξι μήνες καθώς και για την ευελιξία (στις προμήθειες) για την οποία παρακάλεσα ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Βούτσιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι.

Ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης

Ο Βούτσιτς είχε ζητήσει από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα «ευνοϊκές» τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει ανακάμψει εν μέσω πανδημίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βούτσιτς επεδίωκε την αγορά περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε ότι αναμένει ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ