Συμφωνία επί της αρχής Βρετανίας - Ε.Ε. για την «μετά Brexit» εποχή

Συμφωνία επί της αρχής Βρετανίας - Ε.Ε. για την «μετά Brexit» εποχή

Σε καταρχήν συμφωνία, με βάση ένα κείμενο που καθορίζει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών και το οποίο μπορεί να υιοθετηθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, κατέληξαν Βρετανία και Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Μόλις έστειλα στους 27 της Ε.Ε. ένα σχέδιο Πολιτικής Διακήρυξης για τις Μελλοντικές Σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου».

Here it is: pic.twitter.com/nl2V8fKFvK

Η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια», καθώς η Ισπανία απείλησε εκ νέου χθες μέσω του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία Brexit κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή εάν αν αυτή δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ. Το Bloomberg όπως και το Reuters εκτιμούν πως η συμφωνία για το Brexit δεν θα επηρεάζει το στάτους του Γιβραλτάρ το οποίο ωστόσο δεν αναφέρεται στο προσχέδιο. Eξάλλου, διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Sky News αναφέρουν ότι η Ισπανία θα καταψηφίσει την συμφωνία. 

Τα επόμενα βήματα είναι να κατατεθεί το συμφωνηθέν προσχέδιο στους αντιπροσώπους των 27 κρατών-μελών οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.

 

Το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit είναι μία «καλή συμφωνία» για την χώρα, δήλωσε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της και πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο, όπου θα κάνει επίσης δήλωση για το σχέδιο συμφωνίας.

«Οι Βρετανοί θέλουν την διευθέτηση του ζητήματος. Θέλουν μία συμφωνία που να μας ετοιμάζει για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία αυτή είναι στο χέρι μας και είμαι αποφασισμένη να την εφαρμόσω», δήλωσε η Τερέζα Μέι που ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, τον καγκελάριο της Αυστρίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ένωσης.

Σε σχέση με το θέμα του Γιβραλτάρ, επί του οποίου η Μαδρίτη απειλεί να καταψηφίσει την συμφωνία του διαζυγίου κατά την έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών την Κυριακή, η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είχε επικοινωνία χθες με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. «Είμαι πεπεισμένη για το γεγονός ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε την Κυριακή σε ένα κείμενο που αφορά το σύνολο της βρετανικής οικογένειας, περιλαμβανομένου του Γιβραλτάρ», είπε.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε στο AFP ότι το θέμα του Γιβραλτάρ «δεν έχει επιλυθεί σε καμία περίπτωση» και ότι «οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».

Η κ. Μέι αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο εκ νέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής. Αν συμφωνία σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση. 

Σύμφωνα με την Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι η οποία βρισκόταν από χθες στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις, θα κάνει δήλωση για την συμφωνία στις 16.30 ώρα Ελλάδος. 

Με φόντο τα παραπάνω, η στερλίνα σημειώνει «άλμα» καθώς ενισχύεται 0,95% έναντι του αμερικανικού, στα 1,2895 δολάρια ανά στερλίνα, ενώ ανάλογη άνοδο παρουσιάζει και έναντι ευρώ, με την ισοτιμία στα 1,13 ευρώ ανά στερλίνα. 

Διαβάστε ακόμα: 

Τ. Μέι: Η συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη δυνατή

- Η Ισπανία προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit