Συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης

Συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης

Τη διάνοιξη των νέων σημείων διέλευσης, προς και από την κατεχόμενη Κύπρο στη Δερύνεια, κοντά στην Αμμόχωστο, και Λεύκας-Απλικίου, στις 12 Νοεμβρίου, αποφάσισαν στη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί έγινε σε πολύ δημιουργικό κλίμα. Πρόσθεσε ότι σε κατ'' ιδίαν συνάντηση που είχαν, μίλησαν για το μέλλον της πατρίδας και επαναβεβαίωσαν ότι υπάρχει κοινή βούληση για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί.

Σημείωσε ακόμα ότι και οι δύο, αναμένουν την άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ και τις προτάσεις που θα φέρει για την επανέναρξη του διαλόγου.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέση των δύο ηγετών υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αρκεί το κράτος να είναι λειτουργικό.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ανέπτυξε στον Μουσταφά Ακιντζί τις απόψεις του για αποκέντρωση των εξουσιών, όπως τις ανέλυσε και στο Εθνικό Συμβούλιο τηςΚύπρου, με στόχο να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση που θα δημιουργήσει ένα κράτος λειτουργικό και απόλυτα συμβατό με όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για επίλυση του προβλήματος της ενοποίησης της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, ως ενός ακόμη μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησε με τον κ. Αναστασιάδη λέγοντας ότι στη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.