Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το Brexit - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής για το Brexit - Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

Σε μια συμφωνία της... τελευταίας στιγμής κατέληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης η Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μία αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επιστρέφει στη χώρα της με εξασφαλισμένες «νομικές διαβεβαιώσεις» οι οποίες εκτιμά ότι θα πείσουν τους βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στη σημερινή ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο συμβιβασμός αφορά στο ζήτημα του backstop στα σύνορα Ιρλανδίας – Β. Ιρλανδίας και δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας για την αποτροπή σκληρών συνόρων, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη Μέι, θα υπάρξει μια σαφής πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εναλλακτικές διευθετήσεις από την έναρξη της επόμενης φάσης τους.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συμπλήρωσε ότι το ΗΒ θα προχωρήσει μονομερώς σε μια διακήρυξη κατά την οποία τίποτε δεν θα εμποδίζει τη χώρα να πάψει να εφαρμόζει τον μηχανισμό, εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.

Στην περίπτωση που το backstop τεθεί σε ισχύ και οι διαπραγματεύσεις ανασταλούν χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας, εξήγησε η ίδια, η διακήρυξη αυτή θα καθιστά σαφές ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως τίποτε δεν θα εμποδίζει τοΗΒ να εφαρμόσει μέτρα που θα τερματίσουν την εφαρμογή» του μηχανισμού αυτού.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε στην ομιλία της με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα.

Πάντως, έκρινε η αρχηγός των Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε το κοινοβούλιο όσον αφορά το backstop.

Η Μέι επέμεινε πως η κυβέρνησή της θα εργαστεί σκληρά ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ ως τα τέλη του 2020, ώστε το backstop να μη χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ σε καμία περίπτωση.

Προειδοποίηση από Γιούνκερ: Αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία δεν θα υπάρξει Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε μότι η μοναδική εναλλακτική στη συμφωνία που κλείστηκε για το Brexit με το Λονδίνο είναι να μη γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τοποθετούμενος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στο Στρασβούργο μετά τις διαπραγματεύσεις της ύστατης στιγμής.

«Είτε αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί, ή το Brexit μπορεί να μη γίνει καθόλου», δήλωσε ο Γιούνκερ έχοντας στο πλευρό του τη Μέι, με την οποία συναίνεσαν να υπάρξουν τροποποιήσεις στη συμφωνία για το διαζύγιο το βράδυ της Δευτέρας.

Η ΕΕ ευελπιστεί ότι η Βουλή θα ψηφίσει τη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί με τη σειρά της ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα υποστηρίξει τη συμφωνία που κλείστηκε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την αποχώρησή του αλλά δεν είναι βέβαιη, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ΕΕ.

Η τροποποίηση της συμφωνίας «θα είναι άσχετη εάν δεν φέρει τις ψήφους που λείπουν», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία του Brexit μετά τη δήλωση του Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργού της βρετανικής κυβέρνησης, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων περί προόδου στις συνομιλίες της Μέι με αξιωματούχους της ΕΕ στο Στρασβούργο το βράδυ της Δευτέρας.

«Και αυτό σημαίνει για άλλη μια φορά ότι ελπίζουμε χωρίς να έχουμε οποιεσδήποτε εγγυήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Ένας δεύτερος ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης, ανέφερε: «ας ελπίσουμε ότι θα αρκέσουν για το κοινοβούλιο του ΗΒ».

Καμία αλλαγή δεν διαπιστώνει το Εργατικό Κόμμα - Δηλώνει ότι θα καταψηφίσει

Από την άλλη, καμία αλλαγή δεν διαπιστώνει το Εργατικό κόμμα ότι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Στρασβούργο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κερ Στάρμερ, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Κερ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το Εργατικό κόμμα θα απορρίψει τη συμφωνία στην ψηφοφορία και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει η Βουλή, καθώς η ανακοίνωση επαναλαμβάνει όσα περιλαμβάνονται στην κοινή επιστολή που είχαν στείλει στην βρετανίδα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον Ιανουάριο. Εκτίμησε ακόμη ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι ικανές να οδηγήσουν τον γενικό εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, να αλλάξει την νομική του γνωμοδότηση.

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιρλανδίας

Ταυτόχρονα με τις συνομιλίες στο Στρασβούργο, το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας διεξήγαγε έκτακτη συνεδρίαση, με τον πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ να αποφασίζει να καθυστερήσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Η Ιρλανδία, με την υποστήριξη των υπολοίπων 26 κρατών της ΕΕ, έχει απορρίψει κάθε πρόταση να τεθεί χρονικός περιορισμός στο backstop, ή να χαλαρώσουν οι πρόνοιές του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ