Συγκρούσεις αυτονομιστών με την αστυνομία - Την πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη

Συγκρούσεις αυτονομιστών με την αστυνομία - Την πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το κέντρο της Βαρκελώνης την Παρασκευή, πέμπτη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών, αφού διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης από κάθε σημείο της Καταλονίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Στο τέλος της κινητοποίησης, κι ενώ το πλήθος είχε φτάσει στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Βαρκελώνης, εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων αψηφώντας τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον τους. Διεθνή ΜΜΕ δείχνουν εικόνες από τις οδομαχίες που μαίνονται μέχρι αργά το βράδυ στην περιοχή γύρω από την κεντρική αστυνομική διεύθυνση της πόλης, με περίπου 400 διαδηλωτές να δρουν σε «οργανωμένες ομάδες», πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς και εκείνοι να απαντούν με δακρυγόνα και χημικά. 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε ότι έδωσε πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε συνέντευξη Τύπου. «Οι πράξεις τους, όπως έχουμε ήδη πει, δεν θα μείνουν ατιμώρητες», τονίζοντας ότι οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε live εικόνα από Βαρκελώνη: 

Γενική απεργία

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κήρυξαν επίσης γενική απεργία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν αισθητές στην περιοχή.

Στη Βαρκελώνη, η διάσημη βασιλική Σαγκράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις για σήμερα. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις αρχές 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε για σήμερα το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Αναβολή στο ντέρμπι Ρεάλ - Μπαρτσελόνα λόγω της κατάστασης στην περιοχή

Στην αναβολή του προγραμματισμένου για τις 26 Οκτωβρίου ντέρμπι ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης για την La Liga προχώρησε η διοργανώτρια αρχή, λόγω ανησυχιών που προκαλεί η έκρυθμη κατάσταση στην Βαρκελώνη μετά την φυλάκιση εννιά αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας και των έντονων επεισοδίων που σημειώνονται καθημερινά στην ευρύτερη περιοχή.

Η La Liga έδωσε στις δύο ομάδες προθεσμία να συμφωνήσουν σε ημέρα και ώρα διεξαγωγής μέχρι το πρωί της προσεχούς Δευτέρας (21/10), ειδάλλως θα αναλάβει η ίδια να ορίσει το πρώτο «κλάσικο» της χρονιάς.

Πιθανότατα ο αγώνας να διεξαχθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

AP Photos