Suddeutsche Zeitung: Αυτό είναι το προσχέδιο του Brexit

Suddeutsche Zeitung: Αυτό είναι το προσχέδιο του Brexit

Προσχέδιο του έγγραφου των μονίμων αντιπροσώπων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, το οποίο αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung  αναφέρεται σε μια συμφωνία ανάμεσα σε Ε.Ε και Βρετανία.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο προβλέπεται η συμμετοχή της Βορείου Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά, ενώ η υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μόνο στην τελωνειακή ένωση.

Σήμερα μάλιστα, οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν εκτάκτως για συνεδρίαση με θέμα το Brexit στις 19.30 στις Βρυξέλλες, την ώρα που ο αρμόδιος Υπουργός του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ βρίσκεται και αυτός στις Βρυξέλλες. 

Aξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την Βρετανική πλευρά δεν υπάρχει καμία δήλωση για το φερόμενο προσχέδιο ενώ ούτε τα βρετανικά μέσα έχουν σχολιάσει μέχρι τώρα το θέμα.

Αν οι δυο πλευρές εν τέλει συμφωνήσουν, το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα εγκριθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου.

Παράλληλα σύμφωνα με το Politico, οι διαπραγματευτές έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία και σήμερα το βράδυ οι μόνιμοι πρέσβεις των χωρών μελών συναντώνται για να δώσουν την έγκρισή τους.

Εφόσον η συμφωνία που θα προκύψει εγκριθεί τόσο από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο όσο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τότε θα οριστεί νέα σύνοδος στα μέσα Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, η ΕΕ φέρεται να έχει προετοιμαστεί για μία ειδική σύνοδο «μη συμφωνίας» το Νοέμβριο, όπως αναφέρουν ο Guardian και το Bloomberg.

Ακόμα όμως και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να υπερβεί το εμπόδιο των βουλευτών στο κόμμα της που αντιδρούν στο Brexit, αλλά και των δέκα βουλευτών του DUP που τη στηρίζουν. Η κρισιμότατη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, επί της συμφωνίας με την ΕΕ, αναμένεται να οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου, όπως γράφουν οι Sunday Times.

Ωστόσο, άλλες πηγές είπαν στο Reuters ότι χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στη συμφωνία που επιθυμούν.

Τελευταίες πληροφορίες από την εφημερίδα Guardian αναφέρουν ότι οι πρεσβευτές της ΕΕ ενημερώθηκαν από τον Μισέλ Μπαρνιε ότι δεν υπάρχει συμφωνία και ότι υπάρχουν σοβαρά εναπομείναντα ζητήματα σχετικά με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλειται η εφημεριδα δήλωσε ότι οι Βρετανοί πίστευουν ότι δεν είχαν επαρκή στοιχεία για τον  χαρακτήρα της τελωνειακής ένωσης.