Στρατεύματα στη Λιβύη στέλνει ο Τ. Ερντογάν

Στρατεύματα στη Λιβύη στέλνει ο Τ. Ερντογάν

Tο τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της κυβέρνησης Σαράζ έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου» στις 7 Ιανουαρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τ. Ερντογάν θα επιδιώξει την έγκριση της τουρκικής Βουλής για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Θα εγκρίνουμε από το Κοινοβούλιο το αίτημα της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη και θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της νόμιμης κυβέρνησης. Θα τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε γείτονες μέσω θάλασσας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε όσες χώρες στηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ και υπεραμύνθηκε της στάσης της Άγκυρας: «Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα. Αυτό μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους», δήλωσε.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας Ιμπρήμ Καλίν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως η τουρκική Εθνοσυνέλευση επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα παράσχει την απαραίτητη εξουσιοδότηση για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη μιας εξουσιοδότησης σύμφωνα με τις εξελίξεις εκεί», είχε αναφέρει σημειώνοντας πως «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον λιβυκό λαό».

Ο κ. Καλίν ανέφερε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης», προσθέτοντας ότι «αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει υπό όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης ή σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική στήριξη».