Στους δρόμους για τρίτη μέρα οι Καταλανοί

Στους δρόμους για τρίτη μέρα οι Καταλανοί

Υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα διαδήλωσαν για τρίτη μέρα χιλιάδες Καταλανοί εν μέσω εκκλήσεων των ηγετών τους για ειρηνικές διαμαρτυρίες. Συνολικά 51 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, την ώρα που οι χιλιάδες πολίτες βρίσκονται ξανά επί ποδός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, 29 άνθρωποι συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Βαρκελώνης, 14 σε αυτήν της Ταραγόνας και 8 σε αυτήν της Λέριδα, ενώ 72 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, ορισμένοι από τους οποίους υπέστησαν κατάγματα.

Το κέντρο της Βαρκελώνης έζησε σκηνές αντάρτικου πόλεων χθες το βράδυ, ενώ ταραχές σημειώθηκαν επίσης στην Χιρόνα, την Ταραγόνα και την Λέριδα, όπου, όπως και στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, αυτονομιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις μπροστά από τα κυβερνητικά κτίρια. 40.000 άνθρωποι μετείχαν σε διαδήλωση που έγινε προτού ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που είχαν ως επί το πλείστον καλυμμένο το πρόσωπο, με τις δυνάμεις της τάξης.

Οι κινητοποιήσεις σε διαμαρτυρία για την καταδίκη τη Δευτέρα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης 9 ως 13 ετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017 συνεχίζονται και σήμερα. Την ίδια ώρα έκκληση για μαζικές, αλλά ειρηνικές κινητοποιήσεις, απευθύνουν τη από τη φυλακή, μέσω Twitter, οι εννέα καταλανοί ηγέτες, μεταξύ αυτών ο πρώην αντιπρόεδρος της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας και οι λαϊκοί ηγέτες Τζόρδι Σάντσεθ και Τζόρδι Κισάρτ. «Διαδηλώσεις και και μαζικές, ειρηνικές πορείες έχουν όλη μας τη στήριξη. Καμία βία δε μας εκπροσωπεί», αναφέρουν στην ανάρτησή τους. 

Η μεγαλυτερη ποινή επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών στον Ζουνκέρας. Ο ίδιος, σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), διαβεβαίωσε πως το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει «ακόμα ισχυρότερο».

Παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες παρέλαβαν ένα τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε βάρος του καταλανού ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν. Το Βέλγιο είχε απορρίψει τα δύο προηγούμενα εντάλματα σύλληψης που είχε λάβει το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει αυτοεξόριστος, το φθινόπωρο του 2017 μετά τη διοργάνωση από καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες δημοψηφίσματος που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια και τη βραχύβια ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας που ακολούθησε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε το τρίτο του ένταλμα σύλληψης του Πουντζντεμόν μετά την καταδίκη, τη Δευτέρα, των 9 καταλανών ηγετών. Το τρίτο ένταλμα που έλαβαν είναι γραμμένο στην ισπανική γλώσσα. Ωστόσο η βελγική νομοθεσία αξιώνει την αποστολή του σε μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες του Βελγίου ή την αγγλική και ως εκ τούτου η Ισπανία θα στείλει νέο την επόμενη εβδομάδα, κατέληξε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.
 
Την ίδια ώρα, την  αλλαγή της έδρας του κορυφαίου ίσως ποδοσφαιρικού αγώνα παγκοσμίως, ανάμεσα στη Μπαρτσελονα και στη Ρεάλ Μαδρίτης, ζήτησε επισήμως η διοργανώτρια αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος.

Το clasico είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου στο Καμπ Νόου στις 2 το μεσημέρι, ωστόσο η ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα (διαδηλώσεις, επεισόδια) στην Καταλονία, ως συνέπεια της καταδίκης εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές φυλάκισης, ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους της Λίγκας.

Ως εκ τούτου η La Liga, με επίσημο αίτημα, ζητεί τη μετάθεση του ντέρμπι Μπαρτσελόνα-Ρεάλ από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη, με αντίστοιχη αλλαγή του αγώνα του β΄ γύρου.