Στους 11 οι νεκροί στην Ιταλία - Κρούσματα σε Ελβετία, Αυστρία, Κροατία
Κορονοϊός

Στους 11 οι νεκροί στην Ιταλία - Κρούσματα σε Ελβετία, Αυστρία, Κροατία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ιταλία. Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνουν και απομόνωση των κατοίκων σε περιοχές βόρεια της χώρας με τους νεκρούς να αυξάνονται στους 10 και τα κρούσματα στα 322, ενώ έχουν εξαπλωθεί σε Σικελία και Φλωρεντία. Εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ελβετία, την Αυστρία και την Κροατία, δύο καινούργια κρούσματα στη Γαλλία και νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, ενώ οι νεκροί στην Κίνα έφτασαν τους 2.663.

Στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας άλλοι τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στα βόρεια της χώρας, ανεβάζοντας σε 11 το συνολικό απολογισμό από το χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας του Covid-19 στην Ευρώπη.

Ο Άντζελο Μπορέλι δήλωσε στον Τύπο ότι οι τρεις νεκροί ήταν ηλικίας περίπου 80 ετών και προέρχονταν από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία. Πρόσθεσε ότι αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 322, στη μεγάλη πλειονότητά τους καταγράφονται στον βορρά της χώρας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο στα βόρεια της χώρας αλλά έχουν εξαπλωθεί στην κεντρική και νότια Ιταλία. Συγκεκριμένα, στη Φλωρεντία, ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό, ενώ στην επαρχία της Τοσκάνης υπάρχει αναφορά για ακόμη ένα κρούσμα.

Επίσης, μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Σε καραντίνα τέθηκε όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της.

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε πόλεις της βόρειας Ιταλίας, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί οι 50.000 κάτοικοι 12 πόλεων στις επαρχίες της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Σύμφωνα με την DW οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν τη ζημιά σε 5 δισ. ευρώ. Ήδη η Ιταλία ζητά περισσότερη ευελιξία σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά της με το ενδεχόμενο η κρίση να οδηγήσει την οικονομία της σε ύφεση. 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «ο κορονοϊός εξαπλώθηκε και επειδή ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο». Ο Ιταλός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, η ιταλική νότια περιφέρεια Μπαζιλικάτα, κοντά στο Μπάρι, αποφάσισε να βάζει σε καραντίνα όσους πολίτες φθάνουν από τη Λομβαρδία και το Βένετο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας, όπου έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ το σαββατοκύριακο αναβλήθηκαν και όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, λουκέτο μέχρι νεωτέρας μπαίνει σε κλαμπ και νυχτερινά μαγαζιά της ιταλικής πόλης, ενώ ήδη από την Κυριακή παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση πολιτών στα σούπερ μάρκετ, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν άδεια τα ράφια ορισμένων καταστημάτων.

Επιπλέον, ένας Ιταλός υπήκοος επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχει προσβληθεί από τον κορονoϊό στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας. Ισπανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η εφημερίδα El Mundo, ανέφεραν πως πρόκειται για Ιταλό γιατρό ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβούλευσε το προσωπικό του «να απομονωθεί» αν έχει επισκεφθεί τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας που επλήγησαν από τον κορονοϊό τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με ένα email που απέστειλε τη Δευτέρα το απόγευμα.

Η συμβουλή αναφέρει ότι οι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι αν έχουν επισκεφθεί τις περιοχές της Λομβαρδίας, του Πεδεμόντιου, της Εμίλια-Ρομάνια και του Βένετο καθώς και την Κίνα, την Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Η Ελβετία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του covid-19

Ένας 70χρονος βγήκε θετικός στον νέο κοροναϊό στη καντόνι Τιτσίνο, στη νότια Ελβετία, στα σύνορα με την Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ελβετικές αρχές, επιβεβαιώνοντας το πρώτο κρούσμα του Covid-19.

«Ο άνθρωπος που μολύνθηκε βρισκόταν στην Ιταλία πριν από περίπου 10 ημέρες και συμμετείχε σε μια εκδήλωση στο Μιλάνο» έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της Ελβετίας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. «Το πρόσωπο αυτό νοσηλεύεται και βρίσκεται σε απομόνωση, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή» σημείωσε το ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.

Αξιωματούχοι είπαν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς εκδήλωση μολύνθηκε ο άνδρας. Οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του έχουν αναγνωριστεί και έχουν τεθεί σε καραντίνα για ένα διάστημα 14 ημερών.

Οι ελβετικές αρχές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα 70 εξετάσεων που έχουν γίνει αναμένονται τις επόμενες ώρες, από το Τιτσίνο, αλλά επίσης από τα κεντρικά και βόρεια καντόνια της Βέρνης και της Βασιλείας. Όπως τονίζουν οι αρχές, δεν είναι αναγκαίο, σε αυτό το στάδιο, να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων.

Νέα μέτρα θα εξεταστούν στην περίπτωση που οι αρχές κρίνουν ότι η μετάδοση του ιού είναι ανεξέλεγκτη.

Πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Αυστρία - Κροατία

Τα πρώτα δύο κρουσμάτα του κοροναϊού και στην Αυστρία επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της επαρχίας του Τιρόλου. Πρόκειται για δύο Ιταλούς που ζουν στην επαρχία αυτή και πιθανόν προσβλήθηκαν από τον ιό κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Λομβαρδία της Ιταλίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τιρόλου όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Παράλληλα και η Κροατία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό της Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στο Ζάγκρεμπ.

Γαλλία: Δυο νέα κρούσματα

Δύο νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Όπως μετάδωσε το Reuters, πρόκειται για μια νεαρή Κινέζα που επέστρεψε από την Κίνα την 7η Φεβρουαρίου και όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας Ζερόμ Σαλμόν «νοσηλεύεται στο Παρίσι για παρακολούθηση, αν και τα πηγαίνει πολύ καλά. Σύμφωνα με το Γάλλο αξιωματούχο η νεαρή γυναίκα είχε βγει αρνητική στον νέο κοροναϊό, όμως έφερε «ενδείξεις ίασης»

Το 14ο κρούσμα είναι «ένας Γάλλος που επέστρεψε από ένα ταξίδι Λομβαρδία (Ιταλία) και που νοσηλεύεται στο Οβέρζ Ρον Αλπ», μια περιοχή που γειτνιάζει με την Ιταλία, συμπλήρωσε ο Σαλμόν.

Με τις ανακοινώσεις αυτές, αυξήθηκε σε 14 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία. Τα νέα κρούσματα προστίθενται στους 11 ασθενείς που ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο και σε έναν Κινέζο, ηλικίας 80 ετών, που απεβίωσε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Ισπανία: Τέσσερα κρούσματα

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κορονοϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

71 νέοι θάνατοι στην Κίνα

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν τη Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός στην ηπειρωτική Κίνα. Συνολικά, ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού έχει φτάσει τους 2.663.

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι, οι θάνατοι ανήλθαν σε 56. Τα 509 κρούσματα είναι αισθητά περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των αποθεραπευθέντων ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων, για έβδομη συναπτή ημέρα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αυστηρό έλεγχο όσον αφορά τις μετακινήσεις ανθρώπων που εξέρχονται από την Ουχάν, πρωτεύουσα της Χουμπέι, κι άλλες πόλεις στην επαρχία αυτή στις οποίες υφίστανται έλεγχοι στην κυκλοφορία.

Εξάλλου το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι το κλείσιμο των σχολείων παρατείνεται ως τουλάχιστον τις 20 Απριλίου με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα εκτός Κίνας.

Στο μεταξύ, ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα. Επρόκειτο για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Θετικοί στον κοροναϊό βρέθηκαν και δύο Σέρβοι, μέλη του πληρώματος του Diamond Princess. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας πρόκειται για δύο άνδρες, 29 και 30 ετών.

Στη Νότια Κορέα:καταγράφηκαν εξήντα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, με τον συνολικό απολογισμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον σε 893, ενώ απεβίωσε και ένα άτομο που είχε μολυνθεί από τον ιό.

Στο Ιράν πέντε ακόμη άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 16, τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε χώρα εκτός Κίνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι τρεις ακόμη υπήκοοί του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όλοι εκ των οποίων είχαν επιστρέψει από το Ιράν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA.

Οι αρχές του Ιράκ κατέγραψαν τέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην επαρχία Κιρκούκ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών σε πέντε. Τα νέα κρούσματα αφορούν μια οικογένεια Ιρακινών που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν, διευκρίνισε το υπουργείο. Μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους τέθηκαν σε καραντίνα.

Σημειώνεται ότι οι αρχές του Ιράκ παρέτειναν την απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα και το Ιράν, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από άλλες πέντε χώρες.  

ΗΠΑ: 19 νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην επικράτειά τους, έχει ανέλθει στους 53, εκ των οποίων οι 19 επιβεβαιώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως ανακοίνωσε το CDC, στη λίστα των ασθενών από τον κορονοϊο, έχουν συμπεριληφθεί 39 Αμερικανοί πολίτες που επέστρεψαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και την κινεζική πόλη Ουχάν. Οι άλλες 14 περιπτώσεις αφορούν πολίτες από την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, τη Μασαχουσέτη, την πολιτεία της Ουάσινγκτον, την Αριζόνα και του Ουισκόνσιν.

Την Παρασκευή, ο απολογισμός ήταν 13 ασθενείς στις ΗΠΑ και 21 από εκείνους που επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν και το Diamond Princess.

Η διευθύντρια του CDC, Δρ. Nancy Messonnier, άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των ασθενών από τον COVID-19 στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε ξεχωριστά τις περιπτώσεις των ασθενών που επαναπατρίστηκαν, από εκείνους που ήταν ήδη στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ».

Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ταϊλάνδη

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι κατέγραψαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε 37.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι Ταϊλανδοί. Το πρώτο νέο κρούσμα είναι γυναίκα, 31 ετών, συγγενής της οποίας έχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, ενώ το δεύτερο κρούσμα είναι «άνδρας, 29 ετών, επαγγελματίας οδηγός, που είχε μεταφέρει κινέζους τουρίστες. 

«Πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση περί ακύρωσης ων Ολυμπιακών Αγώνων»   

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, διοργάνωσης που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 24η Ιουλίου, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται στο αρχιπέλαγος.

Διάφορες πλευρές εγείρουν το ερώτημα εάν και κατά πόσον οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα έπρεπε να διεξαχθούν αλλού ή να ακυρωθούν. Ένας από τους υποψήφιους για το αξίωμα του δημάρχου του Λονδίνου διαβεβαίωσε ότι η πρωτεύουσα της Βρετανίας είναι έτοιμη να τους φιλοξενήσει εάν απαιτηθεί.

Διαβάστε ακόμα:

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ξενοδοχείο στα Κανάρια Νησιά

ΠΟΥ: Τρεις προτεραιότητες στην προετοιμασία για πανδημία

Φωτογραφίες: ΑP