Στους 49 οι νεκροί, 1050 οι τραυματίες, πάνω από 10.000 οι άστεγοι

Στους 49 οι νεκροί, 1050 οι τραυματίες, πάνω από 10.000 οι άστεγοι

Με τις ελπίδες να λιγοστεύουν όλο και περισσότερο για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα των κατεδαφισμένων κτιρίων, τέταρτο 24ωρο μετά το φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά: Ο αριθμός των αστέγων ξεπερνάει τους 10.000, οι τραυματίες τους 1050, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 49, σύμφωνα με τις αλβανικές Αρχές.

Παράλληλα, ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν νέους τραυματισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ χτες οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων ακόμα 7 άτομα. Στα νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων έφτασαν 50 νέοι τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης σε 1050. 

Στην κωμόπολη Θουμάνα, η οποία φέρει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, 23 στο σύνολο των 45, συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια του τριώροφου σπιτιού τους της μητέρας με τα τρία παιδιά της, ενώ άλλα τρία μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν ανασυρθεί νεκρά. Επίσης, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία, αναζητούνται ακόμα 6 άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταπραΰνει το βαρύ κλίμα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών δομών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές.

αλβανία

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τις επιτόπιες έρευνες, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Τη διαπίστωση αυτή έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποσχέθηκε γρήγορη αποκατάστασης των ζημιών.

Τα ξημερώματα τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανέσυραν τα πτώματα μιας μητέρας και των τριών παιδιών της, από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στο Δυρράχιο (δυτικά). Ευρωπαϊκές και αλβανικές ομάδες έρευνας και διάσωσης ανέσυραν ακόμη έναν άνθρωπο νεκρό από τα συντρίμμια ξενοδοχείου πάνω σε μια ακτή του Δυρραχίου στην Αδριατική, ενώ η μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζεται.

Κηδείες σε καταυλισμούς

Συγκλονίζουν οι εικόνες στους καταυλισμούς, καθώς στις 13:00 τοπική ώρα, κηδεύτηκαν τα 9 μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, 3 και 6 μέλη, αντίστοιχα, παρουσία του πρωθυπουργού, συγγενών και εκατοντάδων συμπολιτών τους. 

Οι εικόνες συγκλονίζου καθώς οι κηδείες διεξάγονται στους καταυλισμούς, εφόσον οι εκλιπόντες έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια των σπιτιών τους. Έτσι από τα 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Θουμάνα κηδεύτηκαν μέχρι τώρα οι 13. Χθες, κηδεύτηκαν τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ρέτσι μεταξύ των οποίων και η 24 χρονη φίλη του γιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. 

Άλλες δύο πολυμελείς οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο φονικό αυτό σεισμό. Συγκλονίζει η οικογένεια Λιάλια, στα προάστια του Δυρραχίου, που έχασε στα ερείπια του τετραώροφου σπιτιού της, 8 μέλη.

αλβανία

Οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει πάνω από 500 μετασεισμικές δονήσεις από την Τρίτη, αρκετές πάνω από 5 βαθμούς Ρίχτερ, που ταρακουνούν κτίρια και τρομοκρατούν τους πολίτες, το τραύμα των οποίων μάλλον θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επουλωθεί.

Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη — όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν — είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979, όταν σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, και γενικά το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία, κράτη της Βαλκανικής και όχι μόνο έχουν στείλει ειδικευμένες ομάδες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάσωσης παγιδευμένων. 

αλβανία

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής όπως και στη νότια Ιταλία, στην περιφέρεια της Απουλίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Δυρράχιο και στη Θουμάνε, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν δωρεές σε χρήμα αντί να στέλνουν αγαθά.

Οι προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του ιστοτόπου GoFundMe έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει 2,2 εκατομμύρια δολάρια, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας πως αναμενόταν το ποσό να φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια χάρη στις εκκλήσεις από χώρες της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Παράλληλα, η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που αποπειράθηκε να κάνει απάτη συγκεντρώνοντας χρήματα που υποτίθεται ότι προόριζε για τους σεισμοπαθείς.

Καταστροφές σε περίπου 2.000 κατοικίες - Νέα βοήθεια από την Ελλάδα

Χτες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές, τα οποία αφορούν μόνο ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη και μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών.  

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν  τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.  Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. 

Ωστόσο, από χθες, η πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

αλβανία

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον αλβανικό λαό, αφού σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το εξαμελές προσωπικό τους για να συμβάλουν στην σίτιση των πληγέντων. Η κάθε μονάδα μπορεί να ετοιμάσει 300 μερίδες φαγητού ανά γεύμα.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη σημειώθηκε σεισμική δόνηση της τάξεως των 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στο ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Επίσης, πρόσθετη στήριξη έκτακτης ανάγκης λόγω του ισχυρότερου, εδώ και δεκαετίες, σεισμού και των πολυάριθμων μετασεισμών στην Αλβανία, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δημοσιοποιεί η Κομισιόν.

Αναλυτικά, «ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών στις 26 Νοεμβρίου. Εκτός από τις 3 ομάδες έρευνας και διάσωσης άνω των 200 υπαλλήλων, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Αλβανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην ικανοποίηση του αιτήματος της Αλβανίας για πρόσθετη στήριξη, όπως βοήθεια σε είδος και στατικούς μηχανικούς», σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής (αντιπροσωπεία στην Ελλάδα).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να στηρίζει την Αλβανία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για όσο διάστημα χρειάζεται. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης, που κινητοποιήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, βρίσκονται επιτόπου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ιταλία και την Ελλάδα για την πρόσθετη στήριξη που έχουν ήδη προσφέρει μέσω του μηχανισμού», δήλωσε για το θέμα ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

αλβανία

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του ήταν 18 χλμ. βορειοδυτικά του Δυρραχίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χλμ. Οι μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες ξεπέρασαν τις 600, προκαλούν ψυχολογικό, αλλά και υλικό κόστος, καθώς πολλοί κάτοικοι φοβούμενοι και νέο βαρύ πλήγμα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ κτίρια που δέχτηκαν πλήγματα καταρρέουν.

Διαβάστε ακόμα: Αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Αλβανία - Συγκέντρωση βοήθειας