Στους 31 οι νεκροί στην Αλβανία, σε σκηνές οι σεισμοπαθείς

Στους 31 οι νεκροί στην Αλβανία, σε σκηνές οι σεισμοπαθείς

Ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους -σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του αλβανικού Υπουργείου Άμυνας- κυρίως στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνε, ενώ τα σωστικά συνεργεία εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. 

Περισσότεροι από 700 είναι οι τραυματίες ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων οικοδομών.

«Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής, και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών», είπε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανδρεας Μάρτος.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι σεισμόπληκτοι που παραμένουν ουσιαστικά άστεγοι αφού είτε τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα για να κατοικηθούν. Προς το παρόν, οι σεισμοπαθείς έχουν βρει καταφύγιο σε σκηνές που έχουν στηθεί σε διάφορους ανοιχτούς χώρους. Στο στάδιο του Δυρραχίου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες που καταστράφηκαν τα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε όμως ο Έντι Ράμα, η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, στον Αυλώνα και στην Κακαβιά για τη στέγαση πολιτών, που είδαν τα σπίτια τους να ισοπεδώνονται από τον σεισμό. «Είναι αδύνατο να μείνουν έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας για να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα έχουν στέγαση».

skines

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Δυρράχιο και Τίρανα

Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.

skines2

Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1979

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε μεταξύ Τιράνων και Δυρραχίου στις 4 π.μ. της Τρίτης ήταν η ισχυρότερη που έχει πλήξει την Αλβανία από το 1979, προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων στο Δυρράχιο, στο Θουμάνε, καθώς και στα Τίρανα και άλλες παράκτιες πόλεις της γειτονικής χώρας. Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

albania

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο και στο Θουμάνε, ενώ 700 άτομα τραυματίστηκαν ή χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να διασώσουν 45 άτομα που εντόπισαν σε συντρίμμια κτιρίων. 

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», δήλωσε ο Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων το βράδυ της Τρίτης για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε.

Δύο άτομα διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ

Στη μάχη με τον χρόνο για να εντοπιστούν και άλλοι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, συμμετέχει από το απόγευμα της Τρίτης και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, που μετέβη στην Αλβανία κατόπιν εντολής του Κυρ. Μητσοτάκη.  

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην κωμόπολη Θουμάνε και κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Στον τραγικό απολογισμό των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στις χτυπημένες από τον Εγκέλαδο αλβανικές πόλεις συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στο Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Στις έρευνες συμμετέχουν περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι βοήθεια έστειλαν στην Αλβανία αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Φωτογραφίες: AP

Διαβάστε ακόμα 

Αλβανία: Ζωντανός ανασύρθηκε 25χρονος έπειτα από 21 ώρες στα συντρίμμια

Νέος ισχυρός μετασεισμός στην Αλβανία

- Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος: Η αλληλεγγύη, φωτεινή πλευρά της τραγωδίας