Στους 1.380 οι νεκροί - Σε καραντίνα 14 ημερών όσοι φτάνουν στο Πεκίνο
Κορονοϊός

Στους 1.380 οι νεκροί - Σε καραντίνα 14 ημερών όσοι φτάνουν στο Πεκίνο

Σε καραντίνα 14 ημερών θα τίθενται στο εξής όλοι οι πολίτες που επιστρέφουν για οποιοδήποτε λόγο στην κινεζική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις αρχές του Πεκίνου, σε μία απέλπιδα προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην πόλη των σχεδόν 22 εκατ. κατοίκων. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανακοίνωσε πως κλιμάκιο του οργανισμού θα μεταβεί στην Κίνα τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε αν συνδράμει τις προσπάθειες των Κινέζων ειδικών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής υπηρεσίας πρόληψης του ιού στο Πεκίνο, την οποία και αναδημοσίευσε η εφημερίδα Beijing Daily, όσοι οι πολίτες επιστρέφουν στο Πεκίνο, θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ενώ σημειώνεται πως όσοι αρνηθούν να απομονωθούν ή να εφαρμόσουν τους επίσημους κανονισμούς για τον περιορισμό του ιού θα τιμωρούνται.

«Από εδώ και στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν στο Πεκίνο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους ή να ενταχθούν σε μια ομάδα παρατήρησης για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Όσοι αρνούνται να αποδεχθούν να μείνουν στο σπίτι τους ή να τεθούν υπό παρακολούθηση και άλλα προληπτικά μέτρα και μέτρα ελέγχου θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται πως οποιοσδήποτε επιστρέφει στο Πεκίνο θα πρέπει να υποβάλει στις αρχές αναλυτικά τα σχέδιά του για τις μετακινήσεις του.

Ωστόσο, δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά σχετικά με τους ξένους επισκέπτες που φθάνουν από χώρες του εξωτερικού, εκτός της Κίνας, και εάν και πώς θα εφαρμοστούν οι περιορισμοί σε αυτούς.

Παράλληλα, μετά το αλαλούμ που επικράτησε αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας με τις διπλοεγγραφές, οι κινεζικές αρχές διευκρίνισαν πως συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 1.380, ενώ τα καταγεγραμμένα κρούσματα βρίσκονται πλέον στα 63.851.

Στο σημερινό της ενημερωτικό δελτίο η κινεζική επιτροπή έκανε λόγο για 4.823 νέα κρούσματα σε αυτή την επαρχία της κεντρικής Κίνας όπου ξέσπασε η επιδημία τον Δεκέμβριο.

Στη μεγαλούπολη Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας, αναφέρθηκαν οι 88 από τους 116 θανάτους. Τα τέσσερα πέμπτα των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν επίσης στη μητρόπολη των ένδεκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Παράλληλα, η πόλη του Πεκίνου έχει αναφέρει 372 κρούσματα και τρεις θανάτους έως χθες. Εκ των κρουσμάτων, οι 79 είχαν αναρρώσει και επέστρεψαν στο σπίτι τους έως χθες, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Πεκίνου.

Σήμερα, η οικογένεια Λιου ήταν μεταξύ των 8 ασθενών που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό, που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο YouAn και θα τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι τους για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, το ποσοστό θνησιμότητας για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία Χουμπέι ανερχόταν σε 3,1% έως την 3η Φεβρουαρίου και σε 0,16% για την υπόλοιπη χώρα.

ΠΟΥ: Νέα ερευνητική αποστολή στην Κίνα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωσε σήμερα ότι μια κοινή αποστολή με την Κίνα, υπό τον ΠΟΥ, θα ξεκινήσει να ερευνά την επιδημία αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επικεντρωθεί στον τρόπο που ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται και στη δριμύτητα της νόσου.

Η αποστολή θα αναζητήσει επίσης περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς, το πού και το πότε οι περισσότεροι από 1.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προσβλήθηκαν μέχρι στιγμής από τον Covid-19.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να κατανοήσουμε τη μετάδοση του ιού, τη σοβαρότητα της ασθένειας και τον αντίκτυπο των μέτρων αντιμετώπισης» είπε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους.

Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν σήμερα 5.090 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και περισσότερους από 120 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 63.851 και ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο σε 1.380.

Βιετνάμ: Απαγορεύθηκε ο ελλιμενισμός δύο κρουαζιερόπλοιων

Οι αρχές του Βιετνάμ απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να ελλιμενιστούν, καθώς εξέφρασαν φόβους ότι μεταξύ των επιβατών τους μπορεί να υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, όπως ανέφεραν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αλλά και μια εταιρεία που οργανώνει κρουαζιέρες.

Το ένα από τα πλοία κατευθύνεται πλέον προς την Ταϊλάνδη, όπου θα του επιτραπεί να πιάσει λιμάνι, σύμφωνα με έναν Ταϊλάνδό αξιωματούχο.

Το πρακτορείο ειδήσεων VNA του Βιετνάμ μετέδωσε ότι οι αρχές της επαρχίας Κουάνγκ Νινχ απαγόρευσαν την Πέμπτη να αποβιβαστούν οι επιβάτες του γερμανικού κρουαζιερόπλοιου AIDAvita. Το πλοίο είχε πιάσει προηγουμένως στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, χώρες όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κορονοϊού. «Η απαγόρευση (…) είναι μια προσωρινή λύση για να αποτραπεί η μετάδοση ασθενειών», πρόσθεσε το VNA επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο.

Η γερμανική εταιρεία AIDA Cruises, στην οποία ανήκει το AIDAvita, δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει την απόφαση αυτήν. Η AIDA Cruises είναι θυγατρική της Carnival Corp, που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Το κρουαζιερόπλοιο απέπλευσε από το Κορόν των Φιλιππίνων στις 10 Φεβρουαρίου με προορισμό το Βιετνάμ. Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί αύριο Σάββατο το Χα Λονγκ Μπέι, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. Το πλοίο θα δέσει απόψε στο Λαέμ Τσαμπάνγκ της Ταϊλάνδης και οι επιβάτες θα εξεταστούν από γιατρούς αύριο το πρωί προτού τους επιτραπεί να αποβιβαστούν.

Στο νορβηγικό πλοίο Norwegian Jade, που ανήκει στην εταιρεία Norwegian Cruise Line Holdings Ltd, απαγορεύτηκε επίσης να πιάσει λιμάνι στο Βιετνάμ για τους ίδιους λόγους. Ο πλοίαρχός του, ο Φρανκ Γιούλιουσεν, σε επιστολή του προς τους επιβάτες διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα του Covid-19 στο κρουαζιερόπλοιο. Κανένας από τους επιβάτες ή τα μέλη του πληρώματος δεν έχει διαβατήριο Κίνας, Μακάο ή Χονγκ Κονγκ και κανείς δεν έχει επισκεφθεί, ούτε πέρασε από περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, σύμφωνα με την επιστολή του καπετάνιου.

Το Norwegian Jade κατευθύνεται και αυτό στο Λαέμ Τσαμπάνγκ της Ταϊλάνδης.

AP Photo/Mark Schiefelbein