Στοπ στα τεστ για κορονοϊό στη Βηρυτό - Αρνητικό ρεκόρ με 255 κρούσματα σε 24 ώρες
Λίβανος

Στοπ στα τεστ για κορονοϊό στη Βηρυτό - Αρνητικό ρεκόρ με 255 κρούσματα σε 24 ώρες

Τη διακοπή της διεξαγωγής τεστ για τον νέο κορονοϊό ανακοινώνουν αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Βηρυτού. Αιτία είναι το γεγονός ότι έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες μετά την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της πόλης το απόγευμα της Τρίτης, αλλά και οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την περίθαλψη των χιλιάδων τραυματιών.

«Η έκρηξη διέκοψε τη διεξαγωγή των τεστ, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία απασχολούνται με την καταστροφή και τον μεγάλο αριθμό των τραυματιών», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ένωσης ιδιωτικών κλινικών, Σουλεϊμάν Χαρούν, προσθέτοντας ότι η νοσηλεία των τραυματιών αποτελεί αυτή τη στιγμή απόλυτη προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη την ύπαρξη 355 νέων κρουσμάτων το προηγούμενο 48ωρο, ενώ την Πέμπτη ανακοινώθηκαν ακόμα 255 κρούσματα λοίμωξης (αριθμός που συνιστά την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από το ξέσπασμα της πανδημίας) αλλά και 2 νέοι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.

Επίσης, από τις 30 Ιουλίου έχουν τεθεί εκ νέου σε ισχύ πιο αυστηρά μέτρα και προσωρινή καραντίνα πέντε ημερών από σήμερα, εξαιτίας της ανησυχητικά μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο ακύρωσε το μέτρο μετά τις εκρήξεις της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.  

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Λίβανος έχει μέχρι σήμερα 5.212 κρούσματα (ελάχιστα περισσότερα από ό,τι στην Ελλάδα) και μόλις 68 νεκρούς (το ένα τρίτο σε σύγκριση με την Ελλάδα), μια εικόνα που θεωρείται γενικώς αρκετά καλή.

Η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο σε πρώτη φάση, μετά την εμφάνισή της στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως τα κρούσματα πήραν ανοδική πορεία μετά την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας.

AP Photo/Hussein Malla