Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ o Χριστοδουλίδης - Οι τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ o Χριστοδουλίδης - Οι τουρκικές προκλήσεις στο τραπέζι

Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου αύριο, Δευτέρα (18/10), να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και οι συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στη βάση και της σχετικής Δήλωση της ΕΕ της 27ης Ιουλίου 2021, ενώ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Θα συζητηθούν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς επίσης η Κλιματική Διπλωματία ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης COP26 που θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη.

Νωρίτερα, τις εργασίες της συνόδου θα απασχολήσουν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Κόλπου και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή τους, όπως και η Ανατολική Εταιρική Σχέση, ιδιαίτερα ενόψει και της ειδικής υπουργικής συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Νοεμβρίου για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αιθιοπία, με επικέντρωση στην ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, με προσκεκλημένη την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ Μανγκούς (Najla Mangoush).