Στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ το εμβόλιο της AstraZeneca - Θα εξετάσει όλα τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του

Στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ το εμβόλιο της AstraZeneca - Θα εξετάσει όλα τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπό εξέταση όλα τα δεδομένα, ανέφερε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ. Ο ΕΜΑ θα εξετάσει «όλα τα δεδομένα» για την αποτελεσματικότητά του και δεν αποκλείει την πιθανότητα να δώσει το «πράσινο φως» μόνο για μία ή περισσότερες ηλικιακές ομάδες. «Δεν θέλω να προκαταβάλω την απόφαση. Η επιστημονική συζήτηση συνεχίζεται», επέμεινε το στέλεχος του ΕΜΑ, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό «να υπάρχει διαφάνεια στα δεδομένα που εξετάζονται».

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 65 ετών. Τα δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι και το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, κάτι που διάψευση η γερμανική κυβέρνηση.

«Στις μελέτες που έγιναν, σε ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα, δεν συμπεριλαμβανόταν παρά ένας πολύ μικρός αριθμός ηλικιωμένων ανθρώπων», εξήγησε η Κουκ. «Αλλά η επιστημονική επιτροπή μας θα εξετάσει όλα τα δεδομένα, αναλύοντας τι σημαίνουν όσον αφορά τον πληθυσμό που μελετήθηκε και τι μπορεί εύλογα να αναμένεται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία», τόνισε.

Η απόφαση του ΕΜΑ θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα: «Είναι πιθανό να δοθεί έγκριση για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, όπως είναι επίσης δυνατόν να διευρυνθεί για μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα», παρατήρησε η Κουκ.