Στο μικροσκόπιο της Interpol τα ταξίδια του δράστη του μακελειού στη Ν. Ζηλανδία

Στο μικροσκόπιο της Interpol τα ταξίδια του δράστη του μακελειού στη Ν. Ζηλανδία

Ο δράστης του μακελειού σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ενώ 10 λεπτά πριν την επίθεση είχε στείλει μανιφέστο στο γραφείο της πρωθυπουργού. Στον Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο χαμογελώντας, απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία, ενώ οι Αρχές συνεχίζουν να αναζητούν πληροφορίες για τα ταξίδια του σε διάφορες χώρες. Σε επιφυλακή οι αρχές σε ΗΠΑ και Καναδά.

Οι έρευνες επικεντρώνονται στη Βουλγαρία, Τουρκία, Σερβία, Κροατία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κροατία, μετά την αποκάλυψη για τα ταξίδια του Μπρέντον Τάραντ στην ανατολική Ευρώπη, πριν από τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της New Zealand Herald, όταν παρακολούθησαν στη Βουλγαρία τις δραματικές σκηνές από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, παρατήρησαν κυριλλική γραφή και ευρωπαϊκές επιγραφές στους γεμιστήρες αυτόματου όπλου που βρέθηκαν στα τεμένη. 

Ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Ζηλανδίας, Σοτίρ Τσατσάροβ, δήλωσε ότι ο Τάραντ ήταν στη Βουλγαρία το διάστημα 9-15 Νοεμβρίου πέρυσι, φτάνοντας εκεί με πτήση από το Ντουμπάι. Στις 10 Νοεμβρίου νοίκιασε αυτοκίνητο και ταξίδεψε από τη Σόφια στις πόλεις Πλέβεν, Γκάμπροβο, Μπάτσκοβο, Καζανλούκ, Μπλαγκόεβγκραντ και Πέρνικ, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Sofia Globe.

Από τη Βουλγαρία, ταξίδεψε αεροπορικώς στο Βουκουρέστι, όπου νοίκιασε αυτοκίνητο και πήγε στην Ουγγαρία. Επίσης, ο μακελάρης έκανε αναφορές στο διαδίκτυο για ταξίδι στο Πακιστάν.

Ο Σοτίρ Τσατσάροβ δήλωσε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις επαφές που είχε ο Τάραντ στη Βουλγαρία. Ο μακελάρης είχε ταξιδέψει στα Βαλκάνια και τον Δεκέμβριο του 2016, όταν τον είχαν δει στη Σερβία, όπου έφτασε με λεωφορείο από το Μαυροβούνιο. Επίσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Τάραντ είχε επισκεφθεί τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Οι αρχές της Ν. Ζηλανδίας συνεργάζονται στενά και με τις αμερικανικές, δήλωσε ο Τσατσάροβ. Στο μικροσκόπιο είναι λίστες επιβατών, χρήση πιστωτικών καρτών, κάρτες SIM, μέρη διαμονής και αρχεία με ενοικιάσεις αυτοκινήτων. 

Στο μεταξύ, ο μακελάρης- που στο ανατριχιαστικό μανιφέστο του εξαπέλυε ευθείες απειλές κατά των Τούρκων- είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT. Συγκεκριμένα, βρέθηκε εκεί από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου του 2016 και το διάστημα 13-25 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Επίσης, το Γραφείο της Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι έλαβε αντίγραφο ενός «μανιφέστου» από τον δράστη λιγότερο από 10 λεπτά πριν από την έναρξη των επιθέσεων την Παρασκευή - μαζί με περίπου 70 άλλους αποδέκτες, μεταξύ τους πολιτικοί, καθώς και διεθνή και εθνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το μανιφέστο, που ήταν έτσι γραμμένο σαν να είχε γίνει ήδη το μακελειό, σύμφωνα με το γραφείο της πρωθυπουργού έγινε με αποστολή σε ηλεκτρονικό λογαριασμό που διαχειρίζεται το γραφείο της πρωθυπουργού. Αμέσως μετά την ανάγνωσή του ακολουθήθηκε η τυποποιημένη διαδικασία και το παραπέμφθηκε στην κοινοβουλευτική ασφάλεια. Στη συνέχεια, δόθηκε στην αστυνομία.

Ετοίμαζε και άλλες επιθέσεις

Ο βασικός ύποπτος του μακελειού στο Κράιστσερτς σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν. 

«Ο δράστης ήταν σε κίνηση, υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα μέσα στο όχημά του και είναι απολύτως σίγουρο ότι η πρόσθεσή του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις του», τόνισε η Άρντερν σε δημοσιογράφους στο Κράιστσερτς, προσθέτοντας ότι νεαρά παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα αυτής της «φρικτής επίθεσης».

Ο 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Χάριστον Ταράντ εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια, όπου του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία. 

Χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand. Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

νεα ζηλανδία

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.

Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.

Τα όπλα του δράστη

Σύμφωνα με την Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».

Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Τα θύματα

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.

Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.

Αλλαγή της νομοθεσίας για τα όπλα  

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δεσμεύθηκε να αλλάξει η νομοθεσία της χώρας για την οπλοκατοχή. «Ο δράστης είχε άδεια οπλοκατοχής (…) την οποία είχε λάβει τον Νοέμβριο του 2017», διευκρίνισε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ουέλινγκτον, προτού μεταβεί στο Κράισττσερτς.

«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.

Η Νέα Ζηλανδία είχε αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την αγορά ημι-αυτόματων όπλων το 1992, δύο χρόνια αφού ένας ψυχικά διαταραγμένος άνδρας σκότωσε 13 ανθρώπους στο νησί Αραμοάνα.

νεα ζηλανδία

Ωστόσο αρκεί κάποιος να είναι άνω των 16 ετών για να ζητήσει να λάβει άδεια για ένα απλό όπλο, αφού παρακολουθήσει μαθήματα για την ασφαλή του χρήση. Με αυτή την άδεια μπορεί να αγοράσει και τουφέκια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα.

Εξάλλου τα περισσότερα όπλα στη Νέα Ζηλανδία δεν είναι καταγεγραμμένα, με την αστυνομία να αγνοεί πόσα είναι «νόμιμα και πόσα παράνομα», όπως είχαν τονίσει οι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης σε ανακοίνωσή τους το 2018. Παράλληλα εκτίμησαν ότι η νομοθεσία που προβλέπει τη δήλωση των ημι-αυτόματων όπλων έχει κενά.

Το 2014 η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας είχε εκτιμήσει ότι πολίτες της χώρας έχουν στην κατοχή του νόμιμα 1,2 εκατομμύρια όπλα, κάτι που σημαίνει ότι αντιστοιχεί ένα όπλο σε κάθε τέσσερις κατοίκους.

Η αστυνομία πόλης της Νέας Ζηλανδίας δεν οπλοφορεί και όταν παραστεί ανάγκη επεμβαίνουν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας που είναι ένοπλες.

Διαβάστε ακόμη: Σε επιφυλακή οι αρχές σε ΗΠΑ και Καναδά μετά την επίθεση με 49 νεκρούς στη Ν. Ζηλανδία