7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Βρετανία: Στο «μικροσκόπιο» η χρήση δεδομένων από την Amazon

Στο «μικροσκόπιο» η χρήση δεδομένων από την Amazon
AP Photo/Richard Drew, File

Την έναρξη επίσημης έρευνας για τις ανταγωνιστικές πρακτικές της Amazon.com Inc σχεδιάζουν οι Βρετανικές αρχές ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Η αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τους FT, εδώ και μήνες αναλύει τις δραστηριότητες της Amazon, επικεντρωνόμενη στο πώς η εταιρεία online λιανικών πωλήσεων χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει στην πλατφόρμα της.

Η αρχή ερευνά επίσης το πώς η Amazon αποφασίζει ποιοι έμποροι θα εμφανίζονται στο κρίσιμης σημασίας «buy box» -στο πλαίσιο που βρίσκεται στα δεξιά ενός προϊόντος όπου οι αγοραστές κάνουν κλικ για να προσθέσουν το αντικείμενο στο καλάθι τους- σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η έρευνα ενδέχεται να επικεντρωθεί στο αν η Amazon ευνοεί εμπόρους που χρησιμοποιούν επίσης τις δικές της υπηρεσίες logistics και delivery, όταν αποφασίσει ποιος θα έχει πρόσβαση στο buy box και στους πελάτες Prime.

Υπενθυμίζεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει τον αμερικανικό κολοσσό  για στρέβλωση του ανταγωνισμού στις διαδικτυακές λιανικές αγορές, έχοντας ανοίξει δεύτερη έρευνα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας στο ηλεκτρονικό εμπόριο.