Στο επίκεντρο Α. Μέρκελ και Σ. Κουρτς η ενίσχυση της Frontex στο μέτωπο της Αφρικής

Στο επίκεντρο Α. Μέρκελ και Σ. Κουρτς η ενίσχυση της Frontex στο μέτωπο της Αφρικής

Την ενίσχυση της FRONTEX και τη διεύρυνση της εντολής της, την συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης μεταναστών, αλλά και την αποτροπή του «σκληρού» Brexit, έθεσε ως κεντρικά σημεία της συνάντησης που έχει απόψε με την Καγκελάριο ''Αγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Σάλτσμπουργκ υπό αυστριακή προεδρία.

«Συμμεριζόμαστε τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας, δηλαδή ότι πρέπει να φροντίσουμε για την προστασία των εξωτερικών συνόρων - σε αυτό το σημείο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τις οποίες χαιρετίζω ρητά - και βεβαίως ότι θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα την Αφρική, δηλαδή τις χώρες προέλευσης (προσφύγων)», δήλωσε η κυρία Μέρκελ υποδεχόμενη τον κ. Κουρτς στην Καγκελαρία και σημείωσε ότι το μοντέλο μιας άτυπης Συνόδου, στην οποία δεν λαμβάνονται αποφάσεις, είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να διευρυνθεί η ανταλλαγή απόψεων.

Ο αυστριακός Καγκελάριος από την πλευρά του επισήμανε ότι Βερολίνο και Βιέννη συμμερίζονται την άποψη ότι «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ένα "σκληρό"Brexit», ενώ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τάχθηκε και εκείνος υπέρ των προτάσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της FRONTEX - «μια ενίσχυση την οποία εμείς ζητούμε εδώ και καιρό, όχι για κάποτε, αλλά ήδη για το 2020, ώστε η FRONTEX να μπορεί να συνεργαστεί με χώρες "transit", για να μην μπορούν καν να αποπλεύσουν σκάφη και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, με τους διακινητές να κερδίζουν ακόμη περισσότερα χρήματα», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ε.Ε. με τις χώρες προέλευσης μεταναστών, ο κ. Κουρτς ανακοίνωσε ακόμη ότι τον Δεκέμβριο, από κοινού με την Αφρικανική Ένωση, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Αφρικής, στην οποία, εκτός από το θέμα της μετανάστευσης, θα τεθούν ζητήματα στενότερης οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και αξιοποίησης των καινοτομιών των χωρών της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ