Στις ΗΠΑ ο Μ. Τσαβούσογλου - Θα συναντηθεί με Μπλίνκεν

Στις ΗΠΑ ο Μ. Τσαβούσογλου - Θα συναντηθεί με Μπλίνκεν

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί μέχρι τις 19 Μαΐου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μια ημέρα μετά τις ομιλίες Κυριάκου Μητσοτάκη - Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ο Τσαβούσογλου θα παραστεί στο πρώτο Διεθνές Φόρουμ Αναθεώρησης Μετανάστευσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά υπό την ομπρέλα του Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Κατά την επίσκεψη ο Τούρκος Υπουργός θα συμμετάσχει στη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών με θέμα «Κλήση για δράση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 18 Μαΐου 2022, με οικοδεσπότη τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο αυτό και διμερείς συναντήσεις», αναφέρει 

Εν συνεχεία, γνωστοποιεί πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου «θα έχει επίσης την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς και με μέλη της τουρκο-αμερικανικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαδοχικά με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν και με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι.

Με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αναμένεται να συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Ουκρανία.

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα, αναμένεται να εξετασθούν οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την προστασία των θαλασσών στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα.