Στις ΗΠΑ για εμπορικές συνομιλίες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λ.Χε

Στις ΗΠΑ για εμπορικές συνομιλίες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λ.Χε

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί τελικά τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αφού οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος τέθηκαν εν αμφιβόλω από τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα υπαναχώρησε σε ουσιαστικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν τον Τραμπ να δηλώσει την Κυριακή ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10% έως τα τέλη της εβδομάδας και ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο τις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές.

Τα tweets του Αμερικανού προέδρου τερμάτισαν απότομα την πεντάμηνη εκεχειρία στην εμπορική διαμάχη που έχει κοστίσει στις δύο χώρες δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας του μεταποιητικού τομέα. Η κλιμάκωση της έντασης οδήγησε χθες σε πτώση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και τις τιμές του πετρελαίου και ενίσχυσε τις εικασίες ότι η Κίνα θα ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Λιου.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο Λιου, που είναι ο επικεφαλής της κινεζικής πλευράς για τις συνομιλίες, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 και 10 Μαΐου.

Οικονομολόγοι της ING έγραψαν σε έκθεσή τους νωρίτερα σήμερα ότι εάν ο Λιου συμμετάσχει στην αποστολή που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, «αυτό θα δείχνει το πόσο σοβαρά λαμβάνει τα πράγματα η Κίνα και θα είναι ένδειξη ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν περαιτέρω».

Μέχρι στιγμής, η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στην προοπτική νέων δασμών ήταν συγκρατημένη και σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η βάση για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

«Το να προστεθούν δασμοί δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Γκενγκ. «Οι συνομιλίες είναι από τη φύση τους μια διαδικασία συζήτησης. Είναι φυσιολογικό για τις δύο πλευρές να έχουν διαφορές. Η Κίνα δεν θα αποφύγει τα προβλήματα και είναι ειλικρινής για τη συνέχιση των συνομιλιών», δήλωσε.

Η εφημερίδα Global Times ανέφερε σε άρθρο της ότι η προθυμία του Πεκίνου να προχωρήσει με την επίσκεψη μετά τα tweets του Τραμπ δείχνει ότι διατηρεί την ηρεμία του και επικεντρώνεται στις συνομιλίες παρά στο να «εμπλακεί σε μια δημόσια πολεμική αντιπαράθεση».

«Ακόμα και εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον αυξήσει συνολικά τους δασμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι η είναι κλειστή η πόρτα για συνομιλίες», ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στην Κίνα από μια τέτοια αποτυχία θα ήταν «ελεγχόμενος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP