Στις Βρυξέλλες η Μέι με ελάχιστες ελπίδες για παραχωρήσεις- Φυλλορροούν οι Εργατικοί

Στις Βρυξέλλες η Μέι με ελάχιστες ελπίδες για παραχωρήσεις- Φυλλορροούν οι Εργατικοί

Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με μόνη προσδοκία να εξασφαλίσει νομικές διαβεβαιώσεις για το θέμα των Ιρλανδικών συνόρων. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συνοδεύεται από τον γενικό εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ και τον αρμόδιο Υπουργό Brexit, Στίβεν Μπάρκλει. 

Με φόντο το ταξίδι της Μέι, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών της χώρας, της Make UK, εκτίμησε ότι τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου οφείλουν να σταματήσουν να απαιτούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στον μηχανισμό ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης κι έχει σκοπό να αποφευχθεί το να υπάρξουν σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία - το λεγόμενο backstop - διότι η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί τίποτα τέτοιο.

Όπως ειπε, είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν καν για την ώρα εναλλακτικές λύσεις στο αμφιλεγόμενο βορειοϊρλανδικό backstop. «Η λεγόμενη πρωτοβουλία "Μαλθχαους" για να εξεταστούν εναλλακτικές διευθετήσεις ως προς τον μηχανισμό ασφαλείας αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε για να προσθέσει ωστόσο πως «είναι σαφές ότι η Ε.Ε. δεν θα εξετάσει καν το να αντικατασταθεί το backstop με μια τέτοια εναλλακτική διευθέτηση για να αντιμετωπιστεί η άμεση πρόκληση»

Ο Συμβιβασμός του Μαλθχαους, που υποστηρίζεται από πολλά στελέχη των Συντηρητικών, οπαδούς του «καθαρού» Brexit και μη, προτείνει τη χρήση τεχνολογικών μέσων για την αντικατάσταση του μηχανισμού ασφαλείας. Για τον Χάμοντ, είναι σημαντικό να μπει ξανά στο τραπέζι αργότερα.

Την άποψη του Χάμοντ επιβεβαίωσε με δηλώσεις χθες και ο  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «Δεν θα ανοίξει εκ νέου η Συμφωνία Αποχώρησης, δεν θα υπάρξει χρονικό όριο στο backstop».

Το μόνο «ανοικτό παράθυρο» από πλευράς Ε.Ε είναι αυτό της παράτασης του Brexit, αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε  ότι εάν το Λονδίνο ζητήσει παράταση της διαδικασίας, το αίτημα θα γίνει δεκτό.

«Η απόφαση να ζητηθεί περισσότερος χρόνος επαφίεται στο ΗΒ. Εάν υποβαλλόταν τέτοιο αίτημα, ουδείς στην Ευρώπη θα εναντιωνόταν σε αυτό», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Αν ρωτάτε για πόσο μπορεί να αναβληθεί η αποχώρηση, δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα κατά νου», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung και προδημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή της έκδοση χθες Δευτέρα.

Φυλλορροούν οι Εργατικοί

Στο μεταξύ, οι Εργατικοί είχαν μια ακόμα απώλεια, την όγδοη μέχρι στιγμής, αφού η Τζόαν Ράιαν, εκλεγμένη στη Βουλή των Κοινοτήτων ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης  μέσω Twitter ότι παραιτείται από την ΚΟ των Εργατικών, επικαλούμενη τις ανησυχίες της για τον αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, επτά βουλευτές του Εργατικού Κόμματος υπέβαλαν  την παραίτησή τους στον Τζέρεμι Κόρμπιν εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά τους στις αποτυχίες της ηγεσίας τους να χειριστεί τόσο το Brexit όσο και τα αντισημιτικά περιστατικά, αλλά και την «κουλτούρα εκφοβισμού» εντός του κόμματος, τα οποία δεν τους άφησαν, όπως υποστηρίζουν, άλλη επιλογή.

Οι υπουργοί που παραιτήθηκαν, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «η ανεξάρτητη ομάδα», είναι οι Τσούκα Ουμούνα, Μάικ Γκέιπς, Λουτσιάνα Μπέργκερ, Αν Κόφειϊ, Κρις Λέσλι, Γκάβιν Σούκερ, Αντζελα Σμιθ. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «απογοητευμένος».

 AP Photo