Πεντάγωνο: Στηρίζουμε πλήρως την αναβάθμιση των τουρκικών F16

Πεντάγωνο: Στηρίζουμε πλήρως την αναβάθμιση των τουρκικών F16

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως» τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών βομβαρδιστικών F-16 από την Τουρκία. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας για τα διεθνή θέματα ασφαλείας, Σέλεστ Γουαλάντερ, δήλωσε σε επικοινωνία με δημοσιογράφους ότι η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ικανός, πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».

Η Γουαλάντερ έκανε τις δηλώσεις πριν τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη το απόγευμα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, μετά τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας, Ελσίνκι και Στοκχόλμης που ξεκλειδώνει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να συζητήσουν και το θέμα της πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημειώνεται πως τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων όσο και η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, θα πρέπει - για να υλοποιηθεί - να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας επικεφαλής της οποίας είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνέβαλαν στο να επιτευχθεί, και μάλιστα ο Μπάιντεν μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Ερντογάν πριν από τη συνάντησή του στη Μαδρίτη με τη Σουηδή πρωθυπουργό, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο.

Επιπλέον, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία διαβουλεύτηκαν με τον Μπάιντεν για να λάβουν την υποστήριξή του ως προς το σύμφωνο προτού ανακοινωθεί.

Χθες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν ανταλλάγματα στην Τουρκία για την αποδοχή της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Γουαλάντερ ρωτήθηκε τι πιστεύουν οι ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία και αν πρόκειται για στρατηγική απόφαση. 

Απαντώντας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι το Πεντάγωνο «υποστηρίζει πλήρως» τα σχέδια εκσυγχρονισμού των F-16. Εξήγησε ότι αυτά τα σχέδια συμβάλλουν στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, «και συνεπώς στην ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».