Στηρίζει... Μέρκελ ο Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στηρίζει... Μέρκελ ο Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Του Γιάννη Μαντζίκου

Την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα είχε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Ελβετική τηλεόραση RTS, ο Μακρόν ανέφερε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός της Μέρκελ, «αλλά αν το ήθελε» θα είχε την στήριξή του. 

Η Καγκελάριος έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική το 2021, μετά το πέρας της θητείας της, ύστερα και από την αποχώρηση από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών πριν λίγο καιρό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για την θέση του προέδρου, δεν έχει επίσης τη στήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι θα πρέπει να προτείνουν έναν υποψήφιο για τη θέση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μακρόν ιδιαίτερα είναι αντίθετος στην υποψηφιότητά του, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι έχουν δικούς τους υποψηφίους.

Οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θεωρεί ότι θα διευθετηθεί το θέμα του διορισμού του προέδρου της Κομισιόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως και για άλλα ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν εκτιμά ως πιθανή τη διαδοχή του από την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς όταν τον ρώτησαν για το εάν η Μέρκελ θα αλλάξει γνώμη περιορίστηκε να πει: «Δεν το νομίζω».